Mazurek wegański to nie lada wyzwanie dla osób na diecie, które przygotowują święta wielkanocne. Może być upieczony na spodzie z mąki kokosowej lub gryczanej. Jeżeli mamy ochotę na deser bez pieczenia, wystarczy sięgnąć po płaty lub warstwy waflowe. Sprawdź nasze przepisy!
Mazurek bezglutenowy bez jajek
Oto składniki na mazurek bezglutenowy bez jajek:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 opakowania budyniu bezglutenowego
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
Jak zrobić mazurek bezglutenowy bez jajek?
- W misce zagniatamy mąkę gryczaną z cukrem i olejem kokosowym. Tworzymy zgrabną kulę i rozprowadzamy w formie do pieczenia tworząc spód ciasta.
- Rozpuszczamy budyń w mleku sojowym i doprowadzamy do powstania gęstej i kremowej masy. Wylewamy na spód mazurka.
- Dekorujemy rodzynkami i żurawiną.
- Tak przygotowany mazurek doskonale smakuje również z dodatkiem dżemu wieloowocowego.
Mazurek wielkanocny bez jajek
Oto składniki na mazurka wielkanocnego bez jajek:
- 2 szklanki mąki kokosowej wymieszanej z gryczaną
- ¾ szklanki cukru
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 opakowania budyniu
- garść posiekanych migdałów
- garść posiekanych orzechów włoskich
- kawałki brzoskwiń z puszki
Jak zrobić mazurka wielkanocnego bez jajek?
- Mąkę kokosową należy dokładnie wymieszać z gryczaną. Następnie ugniatamy razem z olejem kokosowymi cukrem.
- Ciasto rozkładamy równomiernie w formie. W międzyczasie przygotowujemy gęsty budyń na mleku sojowym.
- Wylewamy na spód mazurka. Gdy masa lekko zastygnie układamy posiekane migdały, orzechy włoskie i kawałki brzoskwiń z puszki.
- Tak przygotowany mazurek wspaniale wpasuje się w dietę wielu osób.
Mazurek czekoladowy bez jajek
Oto składniki na mazurka czekoladowego bez jajek:
- płaty waflowe suche
- suszone daktyle (100g)
- brzoskwinia w puszce
- dżem wieloowocowy
Jak zrobić mazurka czekoladowego bez jajek?
- Gotowe płaty waflowe układamy na płaskiej powierzchni. Miksujemy suszone daktyle z brzoskwiniami z puszki na gładka masę.
- Następnie dżem owocowy rozprowadzamy na płacie waflowym oraz masę daktylową naprzemiennie.
- Przygotowujemy mazurka w ten sposób, aby wykończyć obydwie masy.
- Tak przygotowany mazurek jest dietetyczną wersją tradycyjnego ciasta.
Polecamy!
Zobacz, jak przygotować mazurek truskawkowy z wiórkami kokosowymi! Sprawdź, jak odchudzić wielkanocne ciasta!