Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 pomarańcze
- 2,5 szklanki cukru
- cytryna
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 duże wafle tortowe
- 1/2 słoika dżemu malinowego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pomarańczowego mazurka!
- Pomarańcze wyszoruj, sparz, pokrój w plastry, a potem na mniejsze kawałki.
- Włóż do garnka, zasyp połową cukru, dodaj sok z cytryny.
- Duś około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
- Pomarańcze zmiksuj, wsyp pozostały cukier, duś jeszcze 10 minut.
- Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Masę wystudź.
- Każdy wafel przekrój na pół.
- Pierwszy posmaruj masą pomarańczową, przykryj drugim, posmaruj masą pomarańczową, przykryj 3 waflem, posmaruj dżemem, przykryj ostatnim waflem.
- Całość zawiń w papier do wypieków i dociśnij deseczką.
- Brzegi mazurka wyrównaj.
- Wierzch posmaruj pozostałą, podgrzaną masą pomarańczową.
- Udekoruj.
Zobacz więcej przepisów na mazurki:
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek kajmakowy - przepis
Kokosowy mazurek na waflach - przepis
Mazurek owsiany - przepis