Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Spód:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- ew. odrobina mąki do podsypania
Masa:
- 25 dag mrożonych truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- galaretka truskawkowa
- 2 łyżeczki nalewki truskawkowej
Dodatkowo:
- żółtko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mazurek truskawkowy!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, chłodź 30 minut.
- Z 3/4 ciasta uformuj prostokąt o bokach 25x30 cm.
- Z reszty zrób wałeczki.
- Dodatkowe żółtko wymieszaj z łyżką wody, posmaruj blat, przyklej wałeczki, tworząc rant, też posmaruj żółtkiem.
- Ciasto nakłuj widelcem, posyp wiórkami kokosowymi.
- Piecz 15 minut w 180 stopniach. Ostudź.
- Truskawki zasyp cukrem, odstaw, aż puszczą sok.
- Zagotuj, wsyp galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści.
- Przestudź, przetrzyj przez sitko, wlej nalewkę.
- Masę wylej na spód.
- Odstaw, aż się zetnie.
- Udekoruj dowolnie według uznania.