Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g cukru pudru,
- 500 g migdałów,
- 60 ml amaretto,
- łyżeczka olejku migdałowego.
Przygotowanie:
Oczywiście, możesz kupić gotową masę marcepanową - nie da się jednak ukryć, że przygotowanie własnej daje naprawdę dużo satysfakcji! Masa marcepanowa jest niezbędnym elementem wielu deserów - pokrywa się nią torty, ciastka, a także mazurki wielkanocne. Za pomocą barwników spożywczych, można nadawać masie rozmaite kolory.
- Migdały zalej wrzątkiem i pozostaw na około 10 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu, wszystkie migdały dokładnie obierz ze skórki. Po sparzeniu pozbędziesz się jej dość łatwo, zadbaj jednak aby drobinki nie pozostały na migdałach - masa marcepanowa będzie mieć gorzki posmak.
- Obrane migdały wysusz na ściereczce lub ręczniku papierowym.
- Teraz zmiel migdały - masa marcepanowa powinna mieć idealnie jednolitą konsystencję, bez większych grudek. Migdały powinny być lekko tłuste i stać się elastyczne.
- Teraz zmiksuj migdały razem z amaretto, cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Jeśli masa marcepanowa będzie zbyt sucha, dodaj nieco więcej alkoholu, aż do osiągnięcia elastycznej konsystencji - masa nie może bardzo się kruszyć.
- Gotową masę marcepanową wykorzystaj do wypieków od razu albo przechowuj w lodówce - owiń szczelnie, dzięki czemu będzie można jej użyć nawet za 3-4 tygodnie.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem marcepanu:
Ciasto marcepanowe z morelami
Mazurek z marcepanem
Marcepanowe kuleczki