Polecamy przepis na kuleczki marcepanowe, które można przygotować z własnoręcznie zrobionej masy marcepanowej lub kupionej w sklepie. Niezależnie na który sposób się zdecydujemy, otrzymamy deser który skusi nie tylko dzieci ale i dorosłych. Tak przygotowane kuleczki możemy spokojnie podarować naszym bliskim na prezent. Wystarczy tylko ślicznie je zapakować i prezent gotowy!
Masę marcepanową można przygotować samemu ale trzeba liczyć się z tym, że jest to dość pracochłonne. Do jej zrobienia wykorzystuje się:
- Migdały ze skórką;
- Cukier puder;
- Niewielką ilość alkoholu (koniak, rum lub likier Amaretto).
Migdały zalewa się wrzącą wodą i pozostawia na około 15 min. Po tym czasie obiera się migdały ze skórki i suszy je na ściereczce. Następnie migdały się mieli, najlepiej wykorzystać do tego robota kuchennego. Masa powinna być lekko tłusta i łatwo się lepić. Masę migdałową miksujemy z cukrem pudrem i alkoholem, całość owijamy folią i przechowujemy w lodówce.
Zobacz też: Marcepan
Kuleczki marcepanowe
Z masy marcepanowej należy uformować małe kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Potem wystarczy obtoczyć je lekko w kakao lub w kakao zmieszanym z cynamonem. Takie kuleczki powinny być przechowywane w lodówce w zamkniętym pudełku lub słoiku.
Smacznego!
Polecamy: Marcepan do zdobienia mazurków