Robimy marcepanowe kuleczki

Marcepan kojarzy się nam przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. W sklepach popularnością cieszą się czekoladki lub batony z nadzieniem marcepanowym, ze względu na swój wyjątkowy smak. Przed zbliżającymi się Świętami, warto zastanowić się nad samodzielnym przygotowaniem pyszności z marcepanu.
/ 30.10.2012 12:01

Polecamy przepis na kuleczki marcepanowe, które można przygotować z własnoręcznie zrobionej masy marcepanowej lub kupionej w sklepie. Niezależnie  na który sposób się zdecydujemy, otrzymamy deser który skusi nie tylko dzieci ale i dorosłych. Tak przygotowane kuleczki możemy spokojnie podarować naszym bliskim na prezent. Wystarczy tylko ślicznie je zapakować i prezent gotowy!

Masę marcepanową można przygotować samemu ale trzeba liczyć się z tym, że jest to dość pracochłonne. Do jej zrobienia wykorzystuje się:

  • Migdały ze skórką;
  • Cukier puder;
  • Niewielką ilość alkoholu (koniak, rum lub likier Amaretto).

Migdały zalewa się wrzącą wodą i pozostawia na około 15 min. Po tym czasie obiera się migdały ze skórki i suszy je na ściereczce. Następnie migdały się mieli, najlepiej wykorzystać do tego robota kuchennego. Masa powinna być lekko tłusta i łatwo się lepić. Masę migdałową miksujemy z cukrem pudrem i alkoholem, całość owijamy folią i przechowujemy w lodówce.

Zobacz też: Marcepan

Kuleczki marcepanowe

Z masy marcepanowej należy uformować małe kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Potem wystarczy obtoczyć je lekko w kakao lub w kakao zmieszanym z cynamonem. Takie kuleczki powinny być przechowywane w lodówce w zamkniętym pudełku lub słoiku.

Smacznego!

Polecamy: Marcepan do zdobienia mazurków

Redakcja poleca

REKLAMA