Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 25 dag cukru
- 5 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 40 dag masła
- 40 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Na nadzienie i wierzch:
- 50 dag błękitnych i białych groszków
- cukrowe perełki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort z groszkami!
- Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie do piany dodaj roztrzepane żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do małej tortownicy o średnicy około 20 cm i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
- Wystudź, a następnie przekrój na 4 blaty.
- Dolny i górny blat ciasta zostaw w całości.
- W dwóch środkowych wytnij otwory o średnicy około 8 cm.
- Górny, lekko wypukły, blat ciasta lekko wydrąż w środku.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.
- Dolny blat ciasta ułóż na paterze i posmaruj kremem.
- Przykryj blatem z wyciętym otworem i posmaruj kremem.
- Tak samo postępuj z trzecim blatem. Do środka wsyp groszki.
- Posmaruj ciasto kremem i przykryj ostatnim blatem.
- Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, udekoruj, odstaw do lodówki, by krem stężał.
Zobacz więcej przepisów na torty:
Tort z ajerkoniakiem - przepis
Tort bezowy z ananasem - przepis
Tort kokosowy - przepis
Jak zrobić tort z truskawkami?
Torty komunijne - najlepsze przepisy na torty na komunię