Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 25 dag margaryny lub masła
- 25 dag mąki
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 5 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 dag płatków migdałowych
Na masę śmietanową:
- 700 ml śmietanki 30%
- 3 opakowania śmietan-fixu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 60 dag malin
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort z malinami!
- Żółtka oddziel od białek.
- Margarynę utrzyj z połową cukru.
- Ciągle ucierając, dodaj po jednym wszystkie żółtka.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ucieranego ciasta.
- Przygotowane ciasto podziel na cztery części.
- Dwie łyżki cukru odłóż.
- Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
- Przygotuj cztery tortownice o średnicy 24 cm.
- Wysmaruj margaryną i oprósz mąką.
- Do każdej włóż jedną część ciasta, rozsmaruj.
- Na to połóż 1/4 część masy białkowej i posyp odrobiną cukru i płatkami migdałowymi.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
- Maliny umyj i osusz na sicie.
- Na krążek ciasta wyłóż 1/3 części masy śmietanowej i powciskaj w nią 1/3 część malin.
- Przykryj kolejnym krążkiem ciasta i złóż całość w tort. Lekko dociśnij.
- Udekoruj pozostałymi malinami. Wstaw do lodówki.