Tort z malinami - przepis składniki i przygotowanie

Z płatkami migdałowymi!
Weronika Kwaśniak / 10.08.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tort z malinami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 25 dag mąki
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 jajek  
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 dag płatków migdałowych

Na masę śmietanową:

  • 700 ml śmietanki 30%
  • 3 opakowania śmietan-fixu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 60 dag malin
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort z malinami!

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Margarynę utrzyj z połową cukru.
  3. Ciągle ucierając, dodaj po jednym wszystkie żółtka.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ucieranego ciasta.
  5. Przygotowane ciasto podziel na cztery części.
  6. Dwie łyżki cukru odłóż.
  7. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
  8. Przygotuj cztery tortownice o średnicy 24 cm.
  9. Wysmaruj margaryną i oprósz mąką.
  10. Do każdej włóż jedną część ciasta, rozsmaruj.
  11. Na to połóż 1/4 część masy białkowej i posyp odrobiną cukru i płatkami migdałowymi.
  12. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  13. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
  14. Maliny umyj i osusz na sicie.
  15. Na krążek ciasta wyłóż 1/3 części masy śmietanowej i powciskaj w nią 1/3 część malin.
  16. Przykryj kolejnym krążkiem ciasta i złóż całość w tort. Lekko dociśnij.
  17. Udekoruj pozostałymi malinami. Wstaw do lodówki.

Zobacz inne przepisy z malinami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA