Makowa choinka na cieście krucho-drożdżowym
Oto składniki na makową choinkę na cieście krucho-drożdżowym:
- ¾ szklanki śmietany 18%
- 60 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- 600 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- kostka masła
- 500 g masy makowej
- garść suszonej żurawiny
- garść pistacji
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić makową choinkę na cieście krucho-drożdżowym?
Do miski wlewamy 3/4 szklanki śmietany 18%. Kruszymy drożdże i łączymy ze śmietaną. Wsypujemy 600 g mąki pszennej wymieszanej z 4 łyżkami cukru oraz łyżeczką soli. Wbijamy do masy 2 żółtka. Pokrojoną wcześniej kostkę masła wkładamy do miski i dobrze zagniatamy powstałą masę do otrzymania zwartej kuli. Dzielimy na dwie równe części i każdą z nich owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny do schłodzenia. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy kształt choinki z obu kawałków. Pierwszy kawałek wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym białkiem. Nakładamy równomiernie masę makową. Posypujemy suszoną żurawiną oraz pistacjami. Ostrożnie nakładamy wycięty drugi kawałek choinki i dociskamy. Nacinamy nożem tak, aby powstały równoległe pasma gałęzi. Zawijamy dokładnie każdy kawałek. Możemy na wierzchołek choinki położyć wykrojoną gwiazdkę z pozostałego ciasta krucho-drożdżowego. Smarujemy ponownie rozkłóconym białkiem. Posypujemy na koniec suszoną żurawiną, która będzie imitować bombki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy w formie wideo