Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 40 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 20 g drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli
- krem budyniowy lub karpatkowy w proszku
- 500 ml mleka
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ptysie z kremem!
- Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany.
- Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski dodaj resztę mąki, cukier, jajka i sól.
- Wlej rozczyn i resztę mleka.
- Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
- Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto jeszcze raz zagnieć, lekko rozwałkuj i wycinaj metalową obręczą lub szklanką bułeczki.
- Ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 25 minut.
- Wystudzone bułeczki przekrój w poprzek i przełóż kremem budyniowym, przygotowanym na mleku z dodatkiem masła, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cukier puder utrzyj z wodą i posmaruj nim wierzch bułeczek.
- Posyp kolorową posypką. Odstaw do zastygnięcia.
- Przed podaniem przełóż na paterę.