Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki
- łyżeczka drożdży instant
- 8 dag cukru
- sól
- 8 dag masła
- szklanka mleka
- 2 małe jajka
Syrop:
- szklanka wody
- 10 dag cukru
- skórka z cytryny
- 6 łyżek rumu
Dodatkowo:
- szklanka kremówki
- łyżka cukru pudru
- orzechy, wisienki koktajlowe, mandarynki, czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciastka ponczowe!
- Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli.
- Masło podgrzej z mlekiem do rozpuszczenia, przestudź.
- Połącz z jajkami i suchymi składnikami, zmiksuj.
- Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Foremki do ciastek ponczowych natłuść, napełnij ciastem.
- Piecz 25 minut w 180°C, wyjmij z foremek.
- Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotuj 5 min.
- Wystudź, dodaj rum.
- Ciastka polej syropem, udekoruj bitą śmietaną i dodatkami.