Czekolada do picia lub w kawałkach to jeden z najlepszych deserów. Jej spożycie zwiększa poziom serotoniny we krwi, która odpowiada za dobry nastrój i samopoczucie. Spora dawka magnezu, żelaza i niacyny wspomaga układ nerwowy. Czekolada przygotowywana z dodatkiem bakalii, owocowego nadzienia lub alkoholu jest ciekawym pomysłem na deser. Sprawdź jak prawidłowo ją przygotować!
Czekolada z mleka w proszku
Oto składniki na czekoladę z mleka w proszku:
- 400 g mleka w proszku
- szczypta cynamonu
- 5 łyżek kakao naturalnego
- 5 łyżek cukru
- ¾ kostki masła
Jak zrobić czekoladę z mleka w proszku?
Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy cukier. Następnie dodajemy kakao, cynamon oraz mleko w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy do foremek na czekoladę lub innych silikonowych form. Tak przygotowana czekolada jest idealnym prezentem na różne okazje lub święta. Możemy ja uzupełnić dowolnym owocowym nadzieniem lub innymi dodatkami.
Gorąca czekolada
Oto składniki na gorącą czekoladę:
- 3 łyżeczki kakao
- 6-8 kostek czekolady
- łyżeczka cukru
- szklanka mleka
- szczypta soli
Jak zrobić gorącą czekoladę?
Kakao należy wymieszać razem z cukrem. Podgrzewamy mleko w garnku. Stopniowo dosypujemy mieszankę kakao i mieszamy za pomocą trzepaczki. Dosypujemy szczyptę soli. Wkładamy kostki czekolady i rozpuszczamy w mleku. Na koniec przelewamy do kubka. Tak przygotowaną gorącą czekoladę możemy udekorować bitą śmietaną i laską cynamonu.
Polewa z czekolady
Oto składniki na polewę z czekolady:
- opakowanie czekolady deserowej
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- szczypta cynamonu
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić polewę z czekolady?
Czekoladę łamiemy na mniejsze kosteczki i przekładamy do szklanej miski. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i zabezpieczamy przed przywarciem. Następnie stopniowo dolewamy śmietankę kremówkę. Doprawiamy cynamonem ekstraktem waniliowym. Całość przekładamy do pojemniczka lub od razu polewamy nią gotowe ciasto lub inne wypieki.
Zobacz inne przepisy na desery