Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki
- 7 g suszonych drożdży
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 100 ml mleka
- 5 dag masła
- skórka otarta z cytryny
- cukier waniliowy
- 100 g czekolady
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki
- żółtko
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rozetę z czekoladą! To drożdżowe ciasto, które smakuje i wygląda po prostu obłędnie. Jeśli masz ochotę, wierzch możesz posypać cukrem pudrem, cynamonem lub przyprawą do piernika.
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami.
- Dodaj cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową.
- Wbij pojedynczo jajka i dolewając mleko, wyrabiaj na gładkie ciasto.
Sernik migdałowo-czekoladowy - przepis
- Masło roztop i przestudź.
- Pod koniec wyrabiania ciasta, dodaj masło.
- Odstaw, aż ciasto urośnie i podwoi objętość.
- Rozwałkuj na dość cienki kwadrat.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z kremówką.
Tarta serowa w czekoladzie - przepis
- Ciasto posmaruj cienko czekoladą, a potem zwiń w rulon.
- Rulonik potnij na około pięciocentymetrowe kawałki.
- Tortownicę lub inną okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Rulony ułóż pionowo obok siebie w formie. Odstaw, aby jeszcze troszkę wyrosły.
- Posmaruj z wierzchu żółtkiem.
- Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.