Naleśniki z sosem czekoladowym - przepis, składniki i przygotowanie
Na deser w sam raz!
Opublikowano: 28.09.2016, 14:40
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- 350 ml mleka mleka
- 3 jajka
- szczypta cukru
- otarta skórka ze sparzonej pomarańczy
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub dyniowego
Polewa:
- 120 ml śmietanki 30 proc.
- tabliczka gorzkiej czekolady
- sok z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo:
- szklanka kremówki
- owoce do obłożenia
- olej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pyszne słodkie naleśniki, z sosem z gorzkiej czekolady i soku z pomarańczy. Podaj je z ulubionymi owocamii bitą śmietaną. Ależ to będzie uczta!
Reklama
- Mąkę zmiksuj z mlekiem, jajkami, skórką z pomarańczy, szczyptą soli.
- Usmaż na oleju 8 naleśników.
- Każdy naleśnik posmaruj dżemem, złóż w trójkąt.
- Trzymaj w cieple.
- W garnuszku zagotuj śmietanę, dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
- Mieszaj aż czekolada się rozpuści, wlej sok pomarańczowy.
- Dodatkową kremówkę ubij na sztywno.
- Owoce opłucz.
- Naleśniki polej sosem czekoladowym, udekoruj bitą śmietaną, obłóż owocami.
Reklama
Reklama
Reklama