Naleśniki z sosem czekoladowym - przepis, składniki i przygotowanie

Na deser w sam raz!
Robert Grotkowski / 28.09.2016 14:40
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z sosem czekoladowym - przepis, składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 350 ml mleka mleka
  • 3 jajka
  • szczypta cukru
  • otarta skórka ze sparzonej pomarańczy
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub dyniowego

Polewa:

  • 120 ml śmietanki 30 proc.
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • sok z 1/2 pomarańczy

Dodatkowo:

  • szklanka kremówki
  • owoce do obłożenia
  • olej
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pyszne słodkie naleśniki, z sosem z gorzkiej czekolady i soku z pomarańczy. Podaj je z ulubionymi owocamii bitą śmietaną. Ależ to będzie uczta!

  1. Mąkę zmiksuj z mlekiem, jajkami, skórką z pomarańczy, szczyptą soli.
  2. Usmaż na oleju 8 naleśników.
  3. Każdy naleśnik posmaruj dżemem, złóż w trójkąt.
  4. Trzymaj w cieple.

    Naleśniki z pomarańczami

  5. W garnuszku zagotuj śmietanę, dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
  6. Mieszaj aż czekolada się rozpuści, wlej sok pomarańczowy.
  7. Dodatkową kremówkę ubij na sztywno.

    Naleśniki z bananami, sosem czekoladowym i wisienkami

  8. Owoce opłucz.
  9. Naleśniki polej sosem czekoladowym, udekoruj bitą śmietaną, obłóż owocami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA