Do dziś, w tłusty czwartek przygotowujemy faworki i pączki. Dzięki naszym przepisom i Ty możesz przygotować te pyszne ciastka w domu.
Przepis na wyśmienite pączki
Przygotowanie 60 minOk. 40 pączków
1 porcja - ok. 210 kcal
Składniki na pączki:
- 1 kg przesianej mąki tortowej
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 10 dag drożdży
- 3/4 l mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 żółtek
- 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu
- szczypta soli
- konfitury lub dżem do nadzienia (najlepszy wiśniowy lub z róży)
- olej do głębokiego smażenia (można go użyć tylko dwa razy)
- Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
- Jajka starannie umyć, oddzielić żółtka, dodać do nich szczyptę soli, odstawić na 10-15 minut, dodać do rozczynu.
- Połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, spirytusem.
- Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.
- Starannie wyrobić ciasto, ponownie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy podwoi swą objętość, rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką na grubość ok. 2 cm i wykrawać szklaneczką krążki o średnicy 4-5 cm. Na środku każdego ułożyć 1/2 łyżeczki wiśniowych konfitur lub z owoców dzikiej róży, zlepić brzegi, wyrównać.
- Stolnicę posypać mąką, układać pączki zlepioną stroną do dołu, zachowując odpowiednie odstępy, przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.
- Kiedy podrosną, rozgrzać olej w głębokim naczyniu, wkładać pączki zlepioną częścią na dół, smażyć aż się zrumienią, przełożyć na drugą stronę, usmażyć.
- Wyławiać łyżką cedzakową, układać na papierowych serwetkach, polukrować albo posypać cukrem pudrem.
Faworki - przepis
Znane także pod nazwą "chrust" są nieodłącznym elementem tłustego czwartku.Składniki na faworki:
- 25 dag mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 dag oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
- Ugnieść ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru i soku z cytryny, odstawić na 30 min.
- Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić w prostokąty o długości ok. 10 cm i szerokości 3 cm.
- Prostokąty naciąć po środku, jeden koniec faworka przeciągnąć przez nacięty otwór, usmażyć w głębokim tłuszczu, ułożyć na bibule, przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.