faworki przepis na faworki i pączki, faworki przepisy fot. Fotolia

Faworki - przepis na faworki i pączki

Nie powinno ich zabraknąć zwłaszcza w Tłusty Czwartek! Świetnie smakują z dobrze zaparzoną herbatą.
Weronika Kwaśniak / 23.02.2006 15:09
faworki przepis na faworki i pączki, faworki przepisy fot. Fotolia
Tłusty czwartek był dniem kobiecych spotkań i zabaw, nazywanych combrowym. Od świtu do nocy odbywały się biesiady, tańce na ulicach miast i "polowanie" na mężczyzn. Ostatnie trzy dni przed Wielkim Postem nazywane ostatkami lub kusymi dniami, były uhonorowaniem karnawału. Wszyscy odwiedzali się wzajemnie, głośno bawili, tłusto jedli i dużo pili.

Do dziś, w tłusty czwartek przygotowujemy faworki i pączki. Dzięki naszym przepisom i Ty możesz przygotować te pyszne ciastka w domu.

Przepis na wyśmienite pączki

Przygotowanie 60 min
Ok. 40 pączków
1 porcja - ok. 210 kcal

Składniki na pączki:

  • 1 kg przesianej mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • konfitury lub dżem do nadzienia (najlepszy wiśniowy lub z róży)
  • olej do głębokiego smażenia (można go użyć tylko dwa razy)
  1. Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Jajka starannie umyć, oddzielić żółtka, dodać do nich szczyptę soli, odstawić na 10-15 minut, dodać do rozczynu.
  3. Połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, spirytusem.
  4. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.
  5. Starannie wyrobić ciasto, ponownie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Kiedy podwoi swą objętość, rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką na grubość ok. 2 cm i wykrawać szklaneczką krążki o średnicy 4-5 cm. Na środku każdego ułożyć 1/2 łyżeczki wiśniowych konfitur lub z owoców dzikiej róży, zlepić brzegi, wyrównać.
  7. Stolnicę posypać mąką, układać pączki zlepioną stroną do dołu, zachowując odpowiednie odstępy, przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.
  8. Kiedy podrosną, rozgrzać olej w głębokim naczyniu, wkładać pączki zlepioną częścią na dół, smażyć aż się zrumienią, przełożyć na drugą stronę, usmażyć.
  9. Wyławiać łyżką cedzakową, układać na papierowych serwetkach, polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Faworki - przepis

Znane także pod nazwą "chrust" są nieodłącznym elementem tłustego czwartku.

Składniki na faworki:
  • 25 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 dag oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
  1. Ugnieść ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru i soku z cytryny, odstawić na 30 min.
  2. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić w prostokąty o długości ok. 10 cm i szerokości 3 cm.
  3. Prostokąty naciąć po środku, jeden koniec faworka przeciągnąć przez nacięty otwór, usmażyć w głębokim tłuszczu, ułożyć na bibule, przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
Na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)