Ostatkowe obżarstwo
napisał/a:
alibabka
2010-02-08 14:12
Pochwalcie się ile pączków planujecie zjeść w tłusty czwartek?:)
napisał/a:
akogo
2010-02-09 08:50
jeszcze nie wiem ile zjem:) ale rok temu kupiłam kilogram tych małych pączków i poszły przy pierwszej kawie:)
napisał/a:
cohenna
2010-02-09 16:01
Jeszcze nie wiem ?
Ja będę robiła faworki
Babcia robi pyszne pączki i zawsze do niej jeździmy na obżarstwo :D
Ja będę robiła faworki
Babcia robi pyszne pączki i zawsze do niej jeździmy na obżarstwo :D
napisał/a:
takaja9
2010-02-10 15:16
myślę, że 2/3 trzeba zjeść:)
cohenna napisz prosze przepis na faworki
cohenna napisz prosze przepis na faworki
napisał/a:
cohenna
2010-02-10 17:29
Faworki
Składniki:
50 dag mąki
8 żółtek
5 dag masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu, wódki lub (5łyżek) piwa, (ewentualnie octu 6%)
szczyptę soli
15 dag cukru pudru do posypania (lub waniliowy)
smalec lub olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy. Zagnieść ciasto (powinno być ścisłe jak na makaron). Potem ubijać wałkiem ciasto z pół godziny (tłuc wałkiem w ciasto). Rozwałkować cienko, pociąć radełkiem lub nożem na prostokąty. Zrobić w środku nacięcie i wywinąć jedną stronę przez ten otworek. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Posypać cukrem i smacznego :D
Składniki:
50 dag mąki
8 żółtek
5 dag masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu, wódki lub (5łyżek) piwa, (ewentualnie octu 6%)
szczyptę soli
15 dag cukru pudru do posypania (lub waniliowy)
smalec lub olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy. Zagnieść ciasto (powinno być ścisłe jak na makaron). Potem ubijać wałkiem ciasto z pół godziny (tłuc wałkiem w ciasto). Rozwałkować cienko, pociąć radełkiem lub nożem na prostokąty. Zrobić w środku nacięcie i wywinąć jedną stronę przez ten otworek. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Posypać cukrem i smacznego :D
napisał/a:
cohenna
2010-02-10 17:31
Można też z tego samego ciasta zrobić róże karnawałowe.
Wycina się z ciasta kółka od szklanki i kieliszka. Delikatnie nacina im brzegi te szklankowe z 1 cm z od kieliszka 0,5 cm. Kładziesz mały krążek na duży i ściskasz na środku aby się połączyły. Smaży się i posypuje cukrem ;)
Wycina się z ciasta kółka od szklanki i kieliszka. Delikatnie nacina im brzegi te szklankowe z 1 cm z od kieliszka 0,5 cm. Kładziesz mały krążek na duży i ściskasz na środku aby się połączyły. Smaży się i posypuje cukrem ;)
napisał/a:
msadowska
2010-02-10 22:01
jeden dla tradycji
niezbyt lubie pączki
niezbyt lubie pączki
napisał/a:
Cikitusia
2010-02-10 22:10
A ja lubię pączki, ale tych domowej roboty nie da się dużo najeść bo ciasto nie jest tak "nadmuchane" jak te sklepowe. Pochwalę się po fakcie....
napisał/a:
cohenna
2010-02-11 07:36
Cikitusia bo te sklepowe mają trochę EEEEEEE spulchniaczy... a domowe ni :) i są smaczniejsze.
Zaraz się biorę za robienie faworków i pączusie jednak też mam robić :)
Zaraz się biorę za robienie faworków i pączusie jednak też mam robić :)
napisał/a:
cohenna
2010-02-11 08:57
Dziewczyny przejrzałam swój zeszyt z przepisami i znalazłam moje ulubione faworki :)
pół szklanki żółtek
pół szklanki piwa
mąki ile się wgniecie
szczypta soli
Jakoś te mi lepiej smakują bo to przepis bab ci :) a jej przepisy są zawsze lepsze :)
pół szklanki żółtek
pół szklanki piwa
mąki ile się wgniecie
szczypta soli
Jakoś te mi lepiej smakują bo to przepis bab ci :) a jej przepisy są zawsze lepsze :)
napisał/a:
justynaXsanko
2010-02-11 09:03
Nie lubię pączków, więc jednego dla tradycji:rolleyes:
napisał/a:
janet9
2010-02-11 13:44
a to dzisiaj tłusty czwartek, póki co jeszcze nie jadłam ale to się okaże. najlepsze są z ajerkoniakiem,