Ciasto na Halloween fot. Adobe Stock

Ciasto na Halloween - 3 przepisy na niebanalne i straszne ciasta

Straszne ciasto na Halloween możesz w całości przygotować samodzielnie lub wspomóc się gotowymi dekoracjami. Te ciasta na Halloween nie wymagają wiele pracy, za to efekt zaskoczy wszystkich gości.
/ 26.10.2020 13:59
Ciasto na Halloween fot. Adobe Stock

Impreza na Halloween nie może obejść się bez słodkości. Oprócz babeczek na Halloween i popularnych paluchów wiedźmy przygotuj także duże ciasto. 

Spis treści:

  1. Tort na Halloween z nożem 
  2. Kopiec kreta jak cmentarz 
  3. Ciasto na Halloween z oczami

Tort na Halloween z nożem

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 6 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • syrop truskawkowy lub malinowy,
  • pestki granatu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno.
  2. Cały czas ubijając, dodawaj cukier łyżka po łyżce. Gdy całkowicie się rozpuści, powoli wmieszaj żółtka, miksuj na niskich obrotach lub łyżką. Dodaj olej.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Dodawaj do masy składniki suche, łyżka po łyżce. Mieszaj delikatnie szpatułką.
  5. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  6. Ciasto przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź. Przekrój na 3 placki (najlepiej zrobić to za pomocą żyłki bądź nici).
  8. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier.
  9. Placki przełóż kremem śmietanowym, posmaruj nim także wierzch ciasta.
  10. Obficie skrop ciasto syropem malinowym, udekoruj pestkami granatu.
  11. W środek ciasta wbij nóż. Przed podaniem schładzaj w lodówce.

Ciasto na Halloween z nożem
fot. Adobe Stock

Kopiec kreta jak cmentarz

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • 220 g cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 500 ml śmietany 36%,
  • 5 dużych bananów,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • kilka łyżek soku z cytryny,
  • małe herbatniki w czekoladzie,
  • kości do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ze zwykłym cukrem ubij na gładki krem.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
  3. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj do kremu składniki suche, na przemian z mlekiem i olejem. Mieszaj dokładnie, by nie było grudek.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni (termoobieg). Kwadratową lub prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto wylej do formy i piecz przez około 50 minut.
  6. Po upieczeniu zetnij około 2 cm ciasta z góry i pokrusz je. Wydrąż też łyżką trochę ciasta ze środka. W to miejsce włożysz krem i banany. Postaraj się przy tym nie uszkodzić spodu i boków ciasta.
  7. Czekoladę zetrzyj na tarce. 
  8. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z czekoladą.
  9. Banany pokrój na plastry i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na dnie wydrążonego ciasta.
  10. Na banany wyłóż krem tak, wysmaruj nim także boki ciasta.
  11. Pokruszonym ciastem obsyp całość tak, by całkowicie przykryć jasny krem.
  12. Herbatniki powtykaj pionowo, by imitowały groby. Ułóż dekoracje kości.

Kopiec kreta - ciasto na Halloween
fot. Adobe Stock

Ciasto na Halloween z oczami

Do dekoracji tego osobliwego tortu możesz samodzielnie zrobić oczy z żelatyny lub kupić gotowe. W okolicach święta Halloween podobne słodkości pojawiają się w wielu sklepach.

Składniki na sernik:

  • 1 kg dobrze zmielonego twarogu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 7 jajek,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżki cukru wanilinowego,
  • 1 gorzka czekolada,
  • kilka łyżek mleka,
  • oczy z żelatyny.

Składniki na żelkę dyniowo-pomarańczową:

  • 3 szklanki pieczonej dyni zmiksowanej na puree,
  • 2 galaretki pomarańczowe.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Mąkę wymieszaj ze skrobią. 
  2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtka miksując na najwyższych obrotach.
  4. Do masy dodawaj powoli twaróg, cały czas miksując. Utrzyj na gładką masę, następnie dodaj mąki.
  5. Białka ubij na sztywno. Wmieszaj je delikatnie szpatułką do masy serowej.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut, po upieczeniu powoli ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  7. Wierzch ostudzonego sernika wyrównaj, w razie potrzeby zetnij około 1 cm, by w tortownicy było miejsce na żelkę.
  8. Puree z dyni przełóż do rondelka i dodaj galaretki. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Wyłóż żelkę na sernik i wygładź powierzchnię, a gdy wystygnie wstaw całe ciasto na kilka godzin do lodówki.
  9. Czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka, oblej nią boli ciasta. Na wierzchu ułóż oczy z żelatyny.

Ciasto na Halloween z oczami
fot. Adobe Stock

Zobacz inne przepisy na Halloween:Drinki na Halloween dla dorosłych i dla dzieciMumie z ciasta francuskiegoCiasteczka z pająkami na Halloween