Impreza na Halloween nie może obejść się bez słodkości. Oprócz babeczek na Halloween i popularnych paluchów wiedźmy przygotuj także duże ciasto.
Spis treści:
- Tort na Halloween z nożem
- Kopiec kreta jak cmentarz
- Ciasto na Halloween z oczami
Tort na Halloween z nożem
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 6 jajek,
- 8 łyżek cukru,
- 8 łyżek oleju,
- 2 łyżki kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
- 400 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru,
- syrop truskawkowy lub malinowy,
- pestki granatu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno.
- Cały czas ubijając, dodawaj cukier łyżka po łyżce. Gdy całkowicie się rozpuści, powoli wmieszaj żółtka, miksuj na niskich obrotach lub łyżką. Dodaj olej.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Dodawaj do masy składniki suche, łyżka po łyżce. Mieszaj delikatnie szpatułką.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- Ciasto przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź. Przekrój na 3 placki (najlepiej zrobić to za pomocą żyłki bądź nici).
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier.
- Placki przełóż kremem śmietanowym, posmaruj nim także wierzch ciasta.
- Obficie skrop ciasto syropem malinowym, udekoruj pestkami granatu.
- W środek ciasta wbij nóż. Przed podaniem schładzaj w lodówce.
fot. Adobe Stock
Kopiec kreta jak cmentarz
Składniki:
- 350 g mąki,
- 220 g cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 5 łyżek kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 500 ml śmietany 36%,
- 5 dużych bananów,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki cukru pudru,
- kilka łyżek soku z cytryny,
- małe herbatniki w czekoladzie,
- kości do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Jajka ze zwykłym cukrem ubij na gładki krem.
- Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj do kremu składniki suche, na przemian z mlekiem i olejem. Mieszaj dokładnie, by nie było grudek.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni (termoobieg). Kwadratową lub prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto wylej do formy i piecz przez około 50 minut.
- Po upieczeniu zetnij około 2 cm ciasta z góry i pokrusz je. Wydrąż też łyżką trochę ciasta ze środka. W to miejsce włożysz krem i banany. Postaraj się przy tym nie uszkodzić spodu i boków ciasta.
- Czekoladę zetrzyj na tarce.
- Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z czekoladą.
- Banany pokrój na plastry i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na dnie wydrążonego ciasta.
- Na banany wyłóż krem tak, wysmaruj nim także boki ciasta.
- Pokruszonym ciastem obsyp całość tak, by całkowicie przykryć jasny krem.
- Herbatniki powtykaj pionowo, by imitowały groby. Ułóż dekoracje kości.
fot. Adobe Stock
Ciasto na Halloween z oczami
Do dekoracji tego osobliwego tortu możesz samodzielnie zrobić oczy z żelatyny lub kupić gotowe. W okolicach święta Halloween podobne słodkości pojawiają się w wielu sklepach.
Składniki na sernik:
- 1 kg dobrze zmielonego twarogu,
- 1 szklanka cukru,
- 7 jajek,
- 100 g masła,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżki cukru wanilinowego,
- 1 gorzka czekolada,
- kilka łyżek mleka,
- oczy z żelatyny.
Składniki na żelkę dyniowo-pomarańczową:
- 3 szklanki pieczonej dyni zmiksowanej na puree,
- 2 galaretki pomarańczowe.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Mąkę wymieszaj ze skrobią.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtka miksując na najwyższych obrotach.
- Do masy dodawaj powoli twaróg, cały czas miksując. Utrzyj na gładką masę, następnie dodaj mąki.
- Białka ubij na sztywno. Wmieszaj je delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut, po upieczeniu powoli ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Wierzch ostudzonego sernika wyrównaj, w razie potrzeby zetnij około 1 cm, by w tortownicy było miejsce na żelkę.
- Puree z dyni przełóż do rondelka i dodaj galaretki. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Wyłóż żelkę na sernik i wygładź powierzchnię, a gdy wystygnie wstaw całe ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka, oblej nią boli ciasta. Na wierzchu ułóż oczy z żelatyny.
fot. Adobe Stock
Zobacz inne przepisy na Halloween:Drinki na Halloween dla dorosłych i dla dzieciMumie z ciasta francuskiegoCiasteczka z pająkami na Halloween