Ciasto na chrzciny to, poza tortem, najlepsze dopełnienie tego wyjątkowego, rodzinnego przyjęcia. Wśród nich królują ciasta biszkoptowe - klasyczne lub czekoladowe z pysznym, słodkim kremem.
Na stole doskonale odnajdzie się również uwielbiana przez wszystkich beza Pavlova i serniki - tradycyjne i wiedeńskie z polewą czekoladową lub kajmakową.
Spis treści:
Przepis na wuzetkę
Składniki na ciasto:
- 8 jajek,
- 200 g drobnego cukru,
- 8 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 4 łyżki kakao.
Składniki na krem:
- 700 ml schłodzonej kremówki,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 5 łyżek cukru pudru.
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady deserowej,
- 3 łyżki masła.
Dodatkowo:
- 5 łyżek marmolady np. śliwkowej.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij. Połowę piany dodaj do masy żółtkowej i wymieszaj.
- Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek do pieczenia, kakao i sodę. Połącz z żółtkami i dodaj resztę piany.
- Ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na pół.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem.
- Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach ciepłej wody. Gdy przestygnie, wlej ją do śmietany ciągle mieszając.
- Śmietanowy krem wyłóż na blat ciasta (odłóż 5 łyżek do przybrania ciasta), spód drugiego posmaruj marmoladą i nałóż na krem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Gdy polewa nieco przestygnie, polej nią ciasto.
- Na polewie wyciśnij rozetki z odłożonego kremu. Odstaw ciasto raz jeszcze do lodówki na godzinę.
fot. Adobe Stock
Przepis na kremówkę
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- 3 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 cukier waniliowy,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie podziel na pół. Każdą część cienko rozwałkuj i umieść w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj delikatnie widelcem i piecz przez 15 minut w 190 stopniach C.
- Do garnka dodaj mleko, masło, cukier waniliowy i cukier puder. Zagotuj co jakiś czas mieszając.
- Żółtka rozmąć w misce z obiema mąkami i wlej masę do gorącego mleka, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje zestaw garnek z ognia. Przestudź, przełóż na blat ciasta i przykryj drugim blatem.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto na chrzciny oprósz cukrem pudrem.
Przepis na bezę Pavlova
Składniki na bezę:
- 5 białek,
- 220 g cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru.
Dodatkowo:
- 500 g malin.
Sposób przygotowania:
- Białka przełóż do miski i ubij na sztywno. Powoli dodawaj do nich cukier i ubijaj jeszcze przez 3 minuty.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
- Dodaj do białek sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze chwilę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż pianę na blaszkę formując ją w koło o średnicy około 25 cm. Wygładź boki bezy, wewnątrz pozostawiając wgłębienie.
- Przykręć piekarnik do 120 stopni i piecz bezę przez około 70-75 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw do wystudzenia.
- Gdy wystygnie, ubij kremówkę z cukrem pudrem.
- Nałóż krem na bezę i udekoruj malinami. Takie ciasto na chrzciny na pewno zrobi wrażenie na gościach.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na ciasta na chrzciny: