Ciasto francuskie z morelami - przepis

Przekąska, a może jednak deser? Ciasto francuskie z morelami!
Weronika Kwaśniak / 16.08.2016 05:35
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto francuskie z morelami - przepis fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 7-8 dorodnych moreli
  • 35 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • jajko

Do posypania:

  • cukier puder
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kokosowe ciasto francuskie z morelami - sprawdzi się jako szybki deser, ale również np. smakowite drugie śniadanie na słodko!

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  3. Morele umyj, osusz, pokrój na ćwiartki.
  4. W misce utrzyj masło z cukrem na jasną puszystą masę.

Tarta tatin z morelami - przepis

  1. Dodaj jajko i ubij.
  2. Dodaj wiórki kokosowe oraz sól, wymieszaj.
  3. Na blaszce rozłóż arkusz ciasta.
  4. Pokrój go na 10 równych prostokątów.
  5. Brzegi ciasta lekko podnieś i sklej na rogach.

Ciasto jogurtowe z morelami - przepis

  1. Na środku każdego kawałka rozsmaruj łyżkę masy kokosowej.
  2. Na wierzchu ułóż cząstki moreli skórkami do dołu.
  3. Wstaw ciastka do piekarnika i piecz 15 minut, aż brzegi ciasta będą złoto-brązowe.

Ciasto drożdżowe z morelami - przepis

  1. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
  2. Przed podaniem oprósz cukrem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA