Makowiec jest jednym z ciast drożdżowych, przy ktorych nasze rady na pewno się sprawdzą.

Ciasto drożdżowe aby wyrosło jak na drożdżach

Dlaczego niektórym ciasto drożdżowe zawsze się udaje a innym nie? Czy jego tajemnica tkwi tylko w recepturze? Może najlepsi piekarze i cukiernicy używają specjalnych drożdży? Dowiedz się wszystkiego o drożdżach! Poznaj największe sekrety drożdżowego ciasta!
/ 18.12.2009 13:16
Makowiec jest jednym z ciast drożdżowych, przy ktorych nasze rady na pewno się sprawdzą.

Możemy wybierać między drożdżami w kostce a drożdżami suszonymi. Nie ma dużego znaczenia, na które z nich się zdecydujemy, bo mają takie same właściwości fermentacyjne. Zaleta drożdży w proszku dotyczy tylko okresu ich przechowywania, który jest dużo dłuższy niż w przypadku świeżych drożdży.

Zobacz także: Jaki piekarnik do jakiego rodzaju ciasta?

Sekrety udanego ciasta drożdżowego

Jedno z najbardziej znanych w Polsce wypieków, do wyrobu którego drożdże są niezbędne, jest placek drożdżowy. Nie jest on trudny w przygotowaniu, a mimo to nie każdemu wychodzi. Wystarczy, że poznasz kilka ważnych zasad i możesz mieć pewność, że już zawsze Ci się uda:

1. Składniki, z których będziemy przygotowywać ciasto muszą mieć temperaturę domową (przynajmniej godzinę przed wyrobieniem ciasta wyjmij potrzebne produkty z lodówki);

2. Sprawdźmy datę ważności drożdży; jeśli używamy drożdży w kostce zwróćmy uwagę na ich kolor (nie powinny mieć białego nalotu), miękkość (nigdy nie używaj twardych drożdży) i elastyczność (nie powinny się kruszyć);

3. Mleko albo woda (zależy, czego używamy do przygotowania ciasta) nie powinno mieć temperatury wyższej niż 30 stopni, bo sparzy drożdże;

4. Ciasto powinniśmy dobrze wyrobić (ugniatajmy je licząc powoli przynajmniej do 100; im dłużej je wyrabiamy, tym ładniejsze później wyrasta);

5. Jeżeli używamy drożdży w proszku, nie przygotowujemy rozczynu, ale dodajemy je do mąki albo ciasta po minucie ugniatania;

6. Pamiętajmy, że ciasto powinno wyrastać w cieple (unikaj przeciągów, najlepiej postaw je przy kaloryferze lub ciepłym piekarniku – najbardziej lubi temperaturę 20-30 stopni C);

7. Gdy ciasto wyrośnie i zwiększy dwukrotnie swoją objętość, przebijmy je i wyróbmy ponownie;

8. Zawsze przesiewajmy mąkę (w przesianej mące znajduje się dużo powietrza, którego potrzebują drożdże);

9. Przestrzegajmy proporcji: 0,5 kg mąki, 1 l mleka, 40 g drożdży, 40 g masła, 70 g cukru, 4 żółtka (jeśli chcemy zamrozić surowe ciasto, powinniśmy użyć dwa razy więcej drożdży);

10. Jeżeli wolimy bardziej wilgotne ciasto użyjmy 2 rodzajów tłuszczu (np. masła i oleju).

11. Zanim wstawimy ciasto do piekarnika posmarujmy je rozmąconym jajkiem z niewielką ilością mleka;

12. Ciasto pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C;

13. Nie wyjmujmy ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu, bo może wyjść zakalec.

Sprawdź przepis na: prostą babkę drożdżową, drożdżowy przekładaniec z serem, makowiec na cieście drożdżowym, bułeczki drożdżowe - brioche.