BROWNIE: brownie z fasoli, brownie z cukinii, brownie z buraka

Brownie z prosa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Brownie z dodatkiem warzyw to doskonały pomysł na przemycenie witamin i minerałów w diecie niejadka – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 11.10.2017 15:12
Brownie z prosa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Brownie na bazie masy z warzyw to ciekawy pomysł na zastąpienie części mąki lub cukru w deserze. Sycąca fasola, soczysty burak lub słodkie bataty doskonale komponują się z gorzką lub mleczną czekoladą. Zobacz jak przygotować amerykański deser w lekkostrawnej wersji!

Brownie z fasoli

Oto składniki na brownie z fasoli:

  • puszka fasoli czerwonej
  • 3 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mielonych płatków owsianych
  • tabliczka czekolady
  • szczypta cukru
  • 2 jajka

Jak zrobić brownie z fasoli?

Czerwoną fasolę z puszki przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Przekładamy do miski i łączymy z przesianą mąką. W blenderze mielimy płatki owsiane. Tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Łączymy z roztrzepanym jajkiem i dokładnie mieszamy. Wszystko miksujemy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Tak przygotowane ciasto idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno posypane cukrem pudrem.

Brownie z cukinii

Oto składniki na brownie z cukinii:

  • 3 średnie cukinie
  • 5 łyżek miodu
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • tabliczka czekolady
  • 2 jajka

Jak zrobić brownie z cukinii?

Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy ze skórki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzoną cukinię blendujemy i odciskamy wodę. Dodajemy przesianą mąkę kokosową i pszenną. Dolewamy wcześniej roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka. Zmiksowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi.

Brownie z buraka

Oto składniki na brownie z buraka:

  • 3 duże buraki
  • szklanka mąki
  • tabliczka czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru     

Jak zrobić brownie z buraka?

Buraki gotujemy w gorącej i osolonej wodzie. Przecedzamy i ścieramy na tarce. Dodajemy przesianą mąkę, roztrzepane jajka i cukier. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto możemy dodatkowo polać gorzką czekoladą.

Brownie z batatów

Oto składniki na brownie z batatów:

  • duży batat
  • ¾ szklanki mąki
  • pół szklanki ksylitolu
  • 2 jajka
  • tabliczka czekolady

Jak zrobić brownie z batatów?

Batata gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka. Dodajemy przesianą mąkę, ksylitol i roztrzepane jajka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do masy. Wszystko przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto możemy podawać z cukrem pudrem.

Brownie z ciecierzycy

Oto składniki na brownie z ciecierzycy:

  • puszka ciecierzycy
  • 2 jajka
  • tabliczka czekolady
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki mleka

Jak zrobić brownie z ciecierzycy?

Ciecierzycę odcedzamy i dokładnie zgniatamy za pomocą tłuczka lub mielimy blenderem. Roztrzepane jajka łączymy z przesianą mąką, wiórkami kokosowymi i mlekiem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i przelewamy do masy. Pieczemy w formie w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Tak przyrządzone brownie z ciecierzycy doskonale smakuje z dodatkiem cynamonu.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA