Brownie na bazie masy z warzyw to ciekawy pomysł na zastąpienie części mąki lub cukru w deserze. Sycąca fasola, soczysty burak lub słodkie bataty doskonale komponują się z gorzką lub mleczną czekoladą. Zobacz jak przygotować amerykański deser w lekkostrawnej wersji!
Brownie z fasoli
Oto składniki na brownie z fasoli:
- puszka fasoli czerwonej
- 3 łyżki miodu
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mielonych płatków owsianych
- tabliczka czekolady
- szczypta cukru
- 2 jajka
Jak zrobić brownie z fasoli?
Czerwoną fasolę z puszki przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Przekładamy do miski i łączymy z przesianą mąką. W blenderze mielimy płatki owsiane. Tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Łączymy z roztrzepanym jajkiem i dokładnie mieszamy. Wszystko miksujemy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Tak przygotowane ciasto idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno posypane cukrem pudrem.
Brownie z cukinii
Oto składniki na brownie z cukinii:
- 3 średnie cukinie
- 5 łyżek miodu
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki mąki pszennej
- tabliczka czekolady
- 2 jajka
Jak zrobić brownie z cukinii?
Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy ze skórki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzoną cukinię blendujemy i odciskamy wodę. Dodajemy przesianą mąkę kokosową i pszenną. Dolewamy wcześniej roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka. Zmiksowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi.
Brownie z buraka
Oto składniki na brownie z buraka:
- 3 duże buraki
- szklanka mąki
- tabliczka czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
Jak zrobić brownie z buraka?
Buraki gotujemy w gorącej i osolonej wodzie. Przecedzamy i ścieramy na tarce. Dodajemy przesianą mąkę, roztrzepane jajka i cukier. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto możemy dodatkowo polać gorzką czekoladą.
Brownie z batatów
Oto składniki na brownie z batatów:
- duży batat
- ¾ szklanki mąki
- pół szklanki ksylitolu
- 2 jajka
- tabliczka czekolady
Jak zrobić brownie z batatów?
Batata gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka. Dodajemy przesianą mąkę, ksylitol i roztrzepane jajka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do masy. Wszystko przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto możemy podawać z cukrem pudrem.
Brownie z ciecierzycy
Oto składniki na brownie z ciecierzycy:
- puszka ciecierzycy
- 2 jajka
- tabliczka czekolady
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki mleka
Jak zrobić brownie z ciecierzycy?
Ciecierzycę odcedzamy i dokładnie zgniatamy za pomocą tłuczka lub mielimy blenderem. Roztrzepane jajka łączymy z przesianą mąką, wiórkami kokosowymi i mlekiem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i przelewamy do masy. Pieczemy w formie w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Tak przyrządzone brownie z ciecierzycy doskonale smakuje z dodatkiem cynamonu.
Zobacz inne przepisy na desery