Brownie

Brownie to klasyczne ciasto czekoladowe bez dodatku mąki! Idealne dla osób na diecie bezglutenowej.
Sylwia Kazimierczuk / 03.11.2017 13:15

Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto to jeden z najsmaczniejszych wypieków. Z myślą o osobach, które musiały wyeliminować mąkę ze swojej diety zapraszamy do wypróbowania idealnego brownie według przepisu Kasi Bukowskiej!

Brownie

Oto składniki na brownie według Kasi Bukowskiej:

  • pół szklanki przecieru dyniowego
  • pół szklanki masła orzechowego
  • 1/4 kakao
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić brownie?

masło orzechowe i puree z dyni przekładamy do miski i ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy jajko i delikatnie zbieramy ciasto z brzegów miski. Dosypujemy cukier waniliowy. Wlewamy miód. Dodajemy do masy kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut. Wystudzone brownie możemy podawać z polewą czekoladową.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Redakcja poleca

REKLAMA