Drobne słodkie przekąski są dużą pułapką a wszystkich odchudzających się

3 sposoby na słodkie galaretki

Kolorowe galaretki - najprostszy deser świata. Kupujemy, rozpuszczamy i chłodzimy. Ale jeśli chcemy zasmakować naturalnego smaku galaretki (zamiast syntetycznego) wystarczy dodać jeszcze tylko jedną czynność. Dowiedzcie się jaką.
/ 09.11.2010 11:17
Drobne słodkie przekąski są dużą pułapką a wszystkich odchudzających się

Syntetyczne galaretki najczęściej wykorzystujemy jako ozdobę do chłodzonych deserów. Czasami jeszcze zatapiamy w nich owoce. Ale w większości galaretki z torebek wszystkie smakują jak słodzona woda z kwaskiem cytrynowym. Chociaż mogłyby mieć prawdziwy zapach i smak owoców. Aby uzyskać ten efekt, nie trzeba wiele.

1 sposób

Zamiast rozpuszczać galaretkę z torebki w wodzie, rozpuść ją w zagotowanym soku (np. takim z kartonu).

  • Żółte i pomarańczowe np. w soku pomarańczowym
  • Zielone – np. w soku jabłkowym lub w soku z kaktusa
  • Czerwone – w soku wiśniowym, malinowym, porzeczkowym…

Nie tylko będą pięknie wyglądać, ale i lepiej smakować.

Zobacz także: Jaki alkohol podawać do deserów?

2 sposób

Nie zawsze trzeba używać galaretek z torebki. Często wystarczy jedynie żelatyna. Jeśli rozpuścimy ją w dowolnym soku owocowym lub mieszance wody i konfitur (najlepiej domowych) – wyjdzie przepyszna galaretka.

3 sposób

Jeśli zmiksujemy świeże owoce i połączymy owocową pulpę z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody lub soku, wyjdzie nam przepyszna, naturalna galaretka. Nieporównanie smaczniejsza od tych z torebek.

Dla ciekawych – świetny przepis na galaretkę z melona, na winie!

  • ½ kg melona
  • 2 szklanki wina (białego)
  • 2 szklanki cukru (można użyć mniej)
  • 2 szklanki wody (jeśli używasz mniej cukru, zmniejsz o tyle samo ilość wody)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 dkg żelatyny lub 2 zielone galaretki (np. agrestowe)

Obieramy melon, wyjmujemy pestki, kroimy na kawałki, a następnie rozgotowujemy w winie. Przecedzamy tak powstały płyn przez sito lub pieluchę. Z wody, soku cytrynowego i cukru robimy syrop. Do syropu dodajemy masę melonową i rozpuszczoną żelatynę (rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości gorącej wody lub w gorącym winie). Przelewamy do foremek i chłodzimy.

Polecamy: Ciasto na zimno

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)