Owoce pięknie prezentują się na szerokich podstawach oraz na podwyższeniu

Jak serwować owoce?

Owoce można po prostu postawić na stole, ale można je też… zaserwować. Jak?
/ 29.09.2010 10:50
Owoce pięknie prezentują się na szerokich podstawach oraz na podwyższeniu

Pierwsza zasada: po przyniesieniu do domu, owoce najlepiej od razu umyć. Choć skraca to czas ich przechowywania, to zmniejsza ryzyko, że któryś z domowników złapie nieumyty owoc i zje.

Zasada druga: owoce zawsze należy podawać osuszone. 

Zobacz także: Organizacja stołu

Zasada trzecia: owoce pięknie prezentują się na szerokich podstawach oraz na podwyższeniu. Warto ozdobić je w sezonie letnim liśćmi winogron i dębu, zaś w sezonie zimowym – korą i mchem.

Do niektórych owoców warto podawać alkohol, dla podkreślenia ich smaku. Melony np. doskonale komponują się z arakiem, grejpfrut z campari czy wermutem, ananas z rumem lub malibu lub jednym i drugim. Jabłka i śliwki świetnie pasują do miodów na ciepło i krupniku. 

Polecamy: Jak podawać potrawy na talerzu?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)