Reklama

czekolada własnej roboty na prezent

Fot. Fotolia

Reklama

Czekolada na prezent – zrób ją samodzielnie!

Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? To chyba jeden z najbardziej uniwersalnych łakoci. Z tym klasycznym smakiem można jednak poszaleć – coraz popularniejsze są czekolady przygotowywane na indywidualne zamówienie, z dodatkami, które pozornie wydają się nie pasować do deserów.

Czekolada z ryżem, pomidorami albo bekonem nie budzi już większej sensacji.

Zamiast kupionej tabliczki, warto podarować najbliższym korę z ich ulubionymi smakami.

Zobacz także: Wizyta w fabryce czekolady – jak powstaje czekolada?

Czekolada domowej roboty na prezent – przepis

Składniki:

  • 250g czekolady mlecznej, białej bądź gorzkiej
  • 250 g ulubionych dodatków np. łuskane pistacje, orzechy, suszone lub kandyzowane owoce, jadalne kwiaty
  • Opcjonalnie przyprawy: laska wanilii, chil

Sposób przyrządzenia:

  1. Pistacje, orzechy, suszone owoce posiekaj. Odłóż po 1 łyżce każdego ze składników, resztę wymieszaj.
  2. Czekoladę rozpuść w zanurzonej w wodzie misce, a następnie dorzuć pozostałe składniki oraz przyprawy.
  3. Ciepłą (ale nie gorącą) masę wylej na woskowanym pergaminie w schłodzonej blaszce.
  4. Wierzch posyp odłożonymi bakaliami
  5. Później wystarczy już tylko wstawić czekoladę do lodówki i kiedy będzie już twarda połamać na kawałki.

Źródło: Materiały prasowe Strefa Restauracja & Bar

Reklama

Zobacz także: Czekoladowe prezenty na Boże Narodzenie!

Reklama
Reklama
Reklama