Reklama
Składniki:
  • 1 kg małych cukinii
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • łyżka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie ostrym nożem przytnij ich końce.
  2. Na sos: zagotuj w rondelku wino z bulionem. Ostudź, wymieszaj z żółtkami. Następnie naczynie wstaw do większego garnka z gorącą wodą. Ubijaj sos na parze, aż zgęstnieje, dodając stopniowo po kawałku masło. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Trzymaj w cieple.
  3. Przygotowane cukinie włóż do osolonego wrzątku. Ugotuj al dente 8–10 minut, w zależności od ich wielkości. Osącz na sicie, ułóż na talerzu i podawaj z sosem.
Reklama
Reklama
Reklama