Ryba z letnimi warzywami

Dietetycy biją na alarm, ze wciąż zjadamy mało ryb. Choć i tak już staramy się częściej je przyrządzać. Jednak nie zawsze mamy apetyt na monotonną rybę w panierce, czy też rybę z grilla. Lato jest tą porą roku, kiedy nie trudno o dobre warzywa i świeże ryby. Dlatego połączenie ich, może okazać się znakomitą alternatywą dla ciężkich dań mięsnych w upalne wakacyjne dni.
/ 05.08.2011 08:01

Dietetycy biją na alarm, ze wciąż zjadamy mało ryb. Choć i tak już staramy się częściej je przyrządzać. Jednak nie zawsze mamy apetyt na monotonną rybę w panierce, czy też rybę z grilla. Lato jest tą porą roku, kiedy nie trudno o dobre warzywa i świeże ryby. Dlatego połączenie ich, może okazać się znakomitą alternatywą dla ciężkich dań mięsnych w upalne wakacyjne dni.

Ryba pieczona w folii wydaje się być dobrym pomysłem. Łatwym do realizacji i nie zabierającym dużo czasu. Danie wystarczy jedynie „zapakować” i praktycznie piecze się samo...

Składniki na cztery osoby:

  • 4 filety ryby np. miruna, sola, łosoś, dorsz, mintaj lub cały pstrąg, okoń morski (seabass)
  • pół papryki: żółtej i czerwonej
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • pęczek świeżego koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • folia do zapakowania
  • piekarnik nagrzany na 200°C

Wykonanie:
Rybę umyć i odsączyć z wody. Paprykę umyć i pokroić w cieniutkie, długie paseczki. Pomidory umyć i pokroić w 5-milimetrowe plastry, wykrawając środki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek, czosnek, sok cytrynowy, oliwę z oliwek, sól i pieprz zmiksować na zieloną pastę.

Na blacie rozścielić cztery duże kawałki folii aluminiowej (wielkość zależy od długości ryby, np. jeżeli filet ma około 20cm, długość płata folii powinna mieć około 50cm). Na każdy kawałek folii nakładamy po filecie. Rybę polewamy, wcześniej przygotowanym, sosem koperkowo-czosnkowym. Następnie układamy na każdym po 2-3 plastry pomidora i po kilka słupków paprykowych. Posiekaną cebulę rozsypujemy równo wzdłuż fileta po jednej stronie.

Tak przygotowane ryby zawijamy w folię, łącząc najpierw jej brzeg górny z dolnym, zawijając w jedną stronę (tworzy się „budka”). Następnie zaginamy brzegi boczne i też zawijamy w kierunku do środka, jednak tak, by ryba miała w paczuszce trochę „luzu”.
Paczuszki przekładamy na blachę i umieszczamy w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Zapiekamy przez około pół godziny, a w razie wątpliwości do 45minut.

Po wyjęciu z piekarnika, przekładamy gorącą rybę na talerz i podajemy z ryżem np. przyprawionym kurkumą i anyżkiem oraz z prostą sałatką z małą ilością intensywnych smaków (np. sałata lodowa z tartą marchewką i jogurtem; kolorowy miks sałat z oliwą i sokiem z cytryny).

Redakcja poleca

REKLAMA