Kupiłaś dynię Hokkaido? Świetny wybór! Zobacz, jakie dania możesz z niej zrobic!

Kupiłaś odmianę Hokkaido i zastanawiasz się, jak najlepiej ją wykorzystać? Zrobisz z niej nie tylko gęstą i pożywną zupę, ale też inne dania jednogarnkowe! Sprawdź nasze pomysły!
Sylwia Kazimierczuk / miesiąc temu
Kupiłaś dynię Hokkaido? Świetny wybór! Zobacz, jakie dania możesz z niej zrobic! fot. Adobe Stock

Co zrobić z dyni Hokkaido?

Ze względu na swoja uniwersalność, tą niewielkich rozmiarów dynię możesz wykorzystać do zup, gęstych sosów, dżemów, placków oraz farszu. Doskonale sprawdza się do pieczenia, jako główny składnik lub dodatek do dań.

Jak ją upiec?

  1. Dokładnie umyj, a jeżeli istnieje potrzeba, wyszczotkuj warzywo. Następnie przekrój ją na pół i wydrąż pestki.
  2. Odstaw je na bok do wysuszenia i zasadzenia na kolejny rok.
  3. W zależności od rodzaju dania, krój w półksiężyce lub drobną kostkę, która sprawdzi się przy risotto.
  4. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Rozłóż równomiernie i polej oliwą z oliwek. Posyp solą, pieprzem i chili do smaku.
  5. Dodaj tymianek lub rozmaryn, jeżeli chcesz, aby danie było intensywniejsze.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 40 minut. Przypiecz ją 5 minut dłużej, aby uzyskać karmelowy, lekko orzechowy aromat.

Czy obierać tę odmianę i jak pokroić?

W przypadku Hokkaido nie musisz obierać skórki. Wystarczy dokładnie umyć wierzch i sparzyć wrzątkiem. Podczas duszenia czy pieczenia, skórka mięknie nadając słodki i orzechowy posmak. Ważne jest, aby nie przegotować miąższu, by nie zamienił się w pozbawioną smaku papkę.

Do gulaszu, risotta lub zapiekanki pokrój ją w drobną kostkę, która ułatwia podział i nałożenie równej porcji. Skracasz tym samym proces gotowania.

Jako dodatek, baza zup, kremu lub dżemów może być pokrojoną dowolnie – pieczona lub gotowana jest później miksowana.

Właściwości zdrowotne

Odmiana Hokkaido jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, beta-karotenu oraz witamin A, B i C. Wspomaga pracę żołądka, nerek oraz chroni przed chorobami serca. Pieczona jest rekomendowana dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. To bogactwo błonnika, które wspomaga detoksykację organizmu.

Risotto z dynią na białym winie

Składniki:

  • mała dynia Hokkaido
  • 300 g ryżu arborio
  • 2 szklanki bulionu
  • szklanka białego wina
  • łyżka masła
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • kilka listków tymianku

Jak zrobić risotto z dynią Hokkaido?

  1. Dynię sparz w gorącej wodzie i przekrój na pół. Wydrąż z pestek i pokrój w drobna kostkę.
  2. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Polej oliwą z oliwek i piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
  3. Ryż wsyp na rozgrzaną patelnię z masłem i duś przez 3 minuty cały czas mieszając.
  4. Pamiętaj o kolejności – najpierw wlej białe wino, a następnie bulion. Duś na wolnym ogniu przez około 20 minut, cały czas sprawdzając, czy nie zabrakło płynu.
  5. Dodaj dynię i tymianek. Duś na patelni 10 minut i podawaj na ciepło.

Placek dyniowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała dynia
  • łyżeczka cynamonu
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 jajka

Jak zrobić placek z dynią?

  1. Zagnieć mąkę z masłem. Dodaj stopniowo jajka, śmietanę i proszek do pieczenia.
  2. Uformuj kulę i podziel na dwie części. Przełóż do zamrażarki na 30 minut.
  3. Dynię umyj, pokrój na większe kawałki i przełóż do nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza.
  4. Upieczone warzywo ostudź i zmiksuj. Połącz z jajkami, cynamonem i cukrem.
  5. Głęboką formę na tartę wyłóż rozwałkowanym płatem ciasta, obciąż grochem i piecz na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Następnie rozłóż równomiernie masę z dyni i przykryj kolejnym płatem ciasta. Dociśnij brzegi i zrób nacięcia na środku.

Zobacz też:
Sprawdź, jaki rodzaj dyni użyć do wybranej potrawy! Szukasz pomysłu na przetwory z dyni? Przygotuj wspaniały dżem!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)