Podczas stosowania diety, gdy zdarzają nam się chwile słabości, zamiast słodyczy... Produkty o niskim indeksie glikemicznym pomagają nam walczyć z nieodpartą chęcią podjadania w chwilach kryzysu podczas diety. Które produkty mają niski indeks glikemiczny? Sprawdź!
Przyjmując produkty o niskim indeksie glikemicznym IG zapewniamy sobie wydzielanie insuliny na stałym poziomie, ponieważ wspomniane skoki glukozy praktycznie nie występują. Gdzie szukać produktów o niskim indeksie glikemicznym?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
- IG 50: kuskus, chleb orkiszowy, kiwi, sok pomarańczowy
- IG 45: zielony groszek, żurawina, świeży ananas, winogrona
- IG 40: truskawki, pumpernikiel, biała fasola, sok z jabłek, marchwi, makaron al dente
- IG 35: fasola, jabłka, śliwki, dziki ryż, siemię lniane, suszone pomidory, chrupkie pieczywo
- IG 30: czosnek, gruszki, niskosłodzone dżemy, cytrusy, pomidory
- IG 25: gorzka czekolada, wiśnie, jagody,
- IG 20: fruktoza (cukier owocowy), czereśnie, sok cytrynowy bez cukru, orzechy
- IG 15: zielone liściaste warzywa, cykoria, cebula, fasolka szparagowa, szparagi, cukinia, kiełki soi, grzyby, oliwki, por
- IG 5: suszone przyprawy
Indeks Glikemiczny to twój sprzymierzeniec