Ryby - 6 powodów, dla których warto jeść

ryby właściwości odżywcze fot. Fotolia
Warto wykorzystać wakacje, by na dobre wprowadzić ryby do rodzinnego jadłospisu. I to z kilku powodów. Poznaj je!
/ 27.11.2013 16:37
ryby właściwości odżywcze fot. Fotolia

Najważniejszy i najbardziej oczywisty powód, dla którego warto włączyć ryby do stałego jadłospisu to ten, że ryby są zdrowe, bo dostarczają składników odżywczych ważnych dla organizmu, których nie zawiera mięso zwierzęce. Drugi – bo są dobrym zamiennikiem mięsa. Po trzecie, bo są smaczne i łatwo się je przyrządza. Zobacz, co jeszcze!

1. Ryby w diecie - zawierają składniki ważne dla zdrowia

Zarówno mięso zwierzęce, jak i rybie jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Chuda ryba ma tyle tłuszczu, ile pierś z kurczaka, a tłusta – tyle co karkówka. Jednak o ile w mięsie zwierzęcym występują głównie tłuszcze nasycone, o tyle w rybach przede wszystkim wielonienasycone, w tym cenne kwasy omega-3. To ważne bogactwo ryb. Kwasy te sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą przebieg infekcji, a w dłuższym czasie zapobiegają także rozwojowi chorób cywilizacyjnych, np. nadciśnienia czy miażdżycy.

2. Ryby w diecie - dobre dla wzroku

Kwasy omega-3 są składnikiem membran komórek w układzie nerwowym oka, czyli sprzyjają prawidłowemu widzeniu. Powinny pamiętać o tym szczególnie ci, którzy sporo czasu spędzają przed monitorem.

3. Ryby w diecie - najważniejsze zróżnicowanie

Poszczególne gatunki ryb różnią się wartością odżywczą – ważne, by jeść zarówno tłuste ryby (halibuty, łososie, śledzie, makrele, szprotki, sardynki), jak i chude (dorsze, morszczuki, pstrągi, szczupaki, mintaje), zarówno morskie, jak i słodkowodne. Najwartościowsze są tłuste ryby, zwłaszcza morskie, np. łosoś, który obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3. Także niektóre gatunki ryb hodowlanych, np. pstrągi, można uznać za wartościowe źródło tych kwasów. Ale nie rezygnuj z chudych ryb, bo to cenne źródło białka. Owoce morza też mogą być ciekawym urozmaiceniem.

4. Ryby w diecie - kupuj świeże

Świeżą rybę poznasz po jędrnym mięsie, błyszczącej, sprężystej skórze, czerwonych skrzelach i wypukłych oczach. Zanim kupisz, powąchaj – powinna mieć rybi, ale nie cuchnący zapach. Zwracaj też uwagę na pochodzenie. W mięsie rybim mogą gromadzić się szkodliwe substancje, np. metale ciężkie czy inne pochodzące z zanieczyszczonych wód. Dlatego bezpieczniej jest kupować mniejsze okazy – ryby morskie, zwłaszcza duże stare sztuki kumulują sporo zanieczyszczeń w przeciwieństwie do mniejszych i młodszych.

5. Ryby w diecie - wybieraj też mrożone

Ryby mrożone zachowują wszystkie wartości świeżych – o ile przechowywane są w odpowiednich warunkach. Przed przygotowaniem nie rozmrażaj ich, bo będą się rozpadać (mogą być tylko lekko rozmrożone). Jeśli kupujesz ryby mrożone, sprawdź, czy nie ma na nich grubej warstwy lodu, czy kawałki nie są sklejone, bo to może oznaczać, że na jakimś etapie transportu uległy rozmrożeniu.

6. Ryby w diecie - na poprawę nastroju

Jak się okazuje, jedzenie ryb może poprawiać humor. Wszystko dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (których dużo zawierają tłuste ryby morskie), które poprawiają pracę tych części mózgu, które odpowiadają za dobry nastrój i zachowanie.

Zobacz też:

Redakcja poleca

REKLAMA