Składniki:
- 75 dag fileta z łososia
- 1 cytryna
- 1 łyżka oleju
- 5 dag masła
- 15 dag świeżych liści szpinaku
- 2 cebulki dymki
- 25 dag truskawek
- wiórki parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Rybę opłucz, osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 min w chłodne miejsce.
- Filet połóż na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Posyp wiórkami masła, luźno owiń folią. Piecz ok. 20 min w 200 st. C.
- Szpinak opłucz, osącz. Dymkę opłucz, posiekaj. Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj, przekrój na pół.
- Składniki sałatki wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Skrop oliwą, posyp parmezanem.
- Porcje ryby na słodko podawaj na sałatce.