Indyk
- Owoce. Świeże albo suszone (jabłka, gruszki, śliwki) możesz udusić np. z bulionem i winem albo obłożyć nimi mięso pod koniec pieczenia.
- Ziemniaki opiekane. Przed pieczeniem pokrój je w talarki, obgotuj, osącz, wyłóż na blachę, przypraw i skrop olejem.
Kurczak
- Sałata. Masłowa albo miks różnych odmian polane lekkim, smakowym sosem winegret będą tak samo lekkostrawne jak danie główne.
- Frytki. To świetny dodatek do pieczonego drobiu, ale też ryb. Aby były chrupiące, przygotuj je tuż przed podaniem.
Kaczka
- Buraczki. Ich lekka słodycz podkreśla smak tego mięsa. Ugotowane zetrzyj i dopraw, ewentualnie przesmaż na tłuszczu.
- Borówka. Podobnie jak żurawina w postaci dżemu lub konfitury wydobywa z kaczki szlachetny smak.
Włowina
- Kasza. Np. jęczmienna, gryczana doskonale podkreśli smak zrazów albo sztufady. Aby ładnie wyglądała na talerzu, podaj ją w postaci gałek.
- Kiszone ogórki. Ich kwaśność harmonizuje z wyraźnym smakiem tego mięsa. Możesz je dodać do surówki.
Wieprzowina
- Kapusta. Może być w postaci surówki, kiszonki czy jarzynki. Każda z nich dobrze komponuje się z daniami z wieprzowiny.
- Ziemniaki z wody. Idealnie pasują zwłaszcza do wieprzowiny z sosem (np. z pieczenia, duszenia).
Ryba
- Brokuł. Ugotowany na półmiękko dobrze komponuje się przede wszystkim z rybą pieczoną. Przy okazji dodaje potrawie koloru.
- Ryż. Biały lub pełnoziarnisty będzie wyglądał apetycznie, jeśli ugotujesz go z niedużym dodatkiem ryżu dzikiego.