Miałam zapalenie płuc, łykałam dwa silne antybiotyki. Leki zabiły złe i dobre bakterie, wiadomo. To idealny moment, żeby nabawić się grzybicy układu pokarmowego. Cukier sprzyja grzybom, grzybicy, jak nic innego. Szybka decyzja: odstawiam cukier! Znając swoją słabą silną wolę, szybko nagrałam filmik, na którym powiedziałam o tym światu i puściłam na fanpejdżu Polki.pl. Klamka zapadła. Ludzie wiedzą…
Czy było trudno zacząć? Jak przetrwałam pierwsze dni bez cukru? O tym - na kolejnej stronie.
Trudne początki bez cukru
Moja akcja „30 dni bez cukru” zaczęła się jeszcze w czasie choroby. W czasie choroby jadłam domowe jedzenie, głównie cudowny rosół ugotowany przez teściową. Zero cukru. Domowe obiady - bez cukru. Nie było tak trudno.
Po powrocie do pracy pierwszego dnia głodowałam. Mam wrażenie, że w firmowej kafeterii nie tylko surówka i zupa są słodzone. Boję się, że cukier jest dosypany do wszystkiego. Jak nie jestem pewna - nie jem. Wyjście do sklepu nie dużo pomaga. Kasa przy ladzie - WSZYSTKO Z CUKREM. I na wszystko mam ochotę. Muszę mieć swoje jedzenie, przyniesione z domu.
Szynka, barszcz, BIO pieczywo - który produkt z dodanym cukrem zaskoczył mnie najbardziej? Zobaczcie na następnym zdjęciu!
Co się dzieje z organizmem po miesiącu niejedzenia cukru i słodyczy?
Cukier jest… wszędzie
Wczoraj minął tydzień. Wiem, że mam jedną skuchę na sumieniu. Zjadłam moją ukochaną bułeczkę fińską, owsianą BIO bułeczkę z Lidla. Po wszystkim poszukałam w sieci składu. Cukier jest. Po co? Mówię o tym dziewczynom w wideo na Facebooku i… dostaję po nosie. Przecież to oczywiste, że cukier jest w pieczywie, piszą! Musisz sama piec - radzą. Dla mnie to nie było oczywiste.
Podobnie jak to, że w polędwicy premium czy wędzonej piersi z kurczaka (takiej w kawałku, nie krojonej wędlinie) jest DODANY cukier. Albo w musztardzie? Czytam teraz wszystko. Jak nie ma składu - nie jem.
Co kryją w sobie warzywa i owoce?
30 dni bez DODAWANEGO cukru
Muszę to wciąż powtarzać, choć myślałam, że to akurat jest proste. Chcę nie jeść rzeczy do których ktoś DODAŁ cukier.
Wiem, że cukier jest w owocach, że laktoza to tzw. cukier mleczny, że jest w gotowanej marchewce i wielu, większości produktów. Ale to jest NATURALNY cukier, którego nikt nie dodawał. Z tym nie chcę (na razie?) walczyć? Nie chcę jeść tylko (a może aż?!) tego, do czego ktoś dodał cukier!
Carolyn Hartz
30 dni bez cukru? Można wytrzymać i 30 lat! Warto?
Mam nadzieję, że mimo beznadziejnie pro-słodyczowej pogody, mimo tego, że atakuje dodawany cukier z prawa i lewa - uda mi się wytrwać ten miesiąc. I więcej. Szczególnie, kiedy patrzę i czytam o tej kobiecie! Ona nie je cukru prawie 30 lat. Jaki jest efekt! Warto kliknąć!
Od trzech dekad nie je cukru i wygląda nieziemsko! Nie zgadniecie, ile ma lat!