Carolyn Hartz – młody wygląd bez cukru

Carolyn Hartz – młody wygląd bez cukru fot. Fotolia
Jest w wieku naszych mam i babć, a wygląda jak nasza koleżanka.
Marta Słupska / 07.09.2017 15:26
Carolyn Hartz – młody wygląd bez cukru fot. Fotolia

Gdy patrzymy na Carolyn Hartz, mamy wrażenie, że ledwo przekroczyła 40. rok życia: ma zgrabną, szczupłą sylwetkę, jędrną skórę i twarz, na której ledwo można dostrzec zmarszczki. Tymczasem ta piękna brunetka, chociaż trudno w to uwierzyć, ma już 70 lat! Jaki jest sekret jej młodego wyglądu?

Redaktorka naczelna Polki.pl opowiada o swoim wyzwaniu „30 dni bez cukru”. Jak jej idzie?

Pa, pa cukrze!

Carolyn Hartz pochodzi z Australii, ale od niedawna rozpisują się o niej media na całym świecie. Trudno się temu dziwić – jest prawdziwą sensacją zważywszy na to, jak się prezentuje. Dlaczego wygląda tak młodo i – nie bójmy się tego słowa – nieskazitelnie? Okazuje się, że to dzięki temu, że od 28 lat nie je cukru. Zamiast niego używa jedynie ksylitolu. Ta zmiana żywieniowa była przełomem w jej życiu, a zdecydowała się na nią wierząc, że dieta pozbawiona cukru pozwoli jej zachować zdrowie i kondycję.

Jeśli jednak wydaje się wam, że odstawieniu cukru było dla Carolyn łatwizną, to jesteście w błędzie. W przeszłości była od niego uzależniona i potrzebowała dużego samozaparcia, by nie sięgać po słodzone przekąski.

Nie od dziś wiadomo, że nasz metabolizm spowalnia wraz z wiekiem. To oznacza, że w pewnym momencie musimy nad nim przejąć kontrolę, dokonując zdrowszych i bardziej świadomych wyborów. Uważam, że to niezwykle ważne, aby być świadomym rodzaju jedzenia, jakie codziennie spożywamy. Bezmyślne wybory żywieniowe prowadzą do niepotrzebnego przyrostu masy ciała
– mówi Australijka.

Carolyn nie tylko zdrowo się odżywia – jej dieta składa się głównie z warzyw, owoców i nabiału, w tym zdrowego białka – ale też stawia na aktywność fizyczną. Lubi także spacerować i podkreśla, że stawia też na sen, starając się co noc przesypiać osiem godzin.

Zobaczcie jej zdjęcia. Na ile lat według was wygląda?

Co się dzieje z organizmem po miesiącu niejedzenia cukru i słodyczy? I dlaczego warto zmienić dietę?

Redakcja poleca

REKLAMA