Uszka z marchewką - przepis składniki i przygotowanie

Nie lubisz tradycyjnych uszek z kapustą i grzybami? Zobacz nasz przepis!
/ 16.12.2015 05:15
DRUKUJ PRZEPIS
Uszka z marchewką - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 35 dag mąki
  • żółtko
  • 3 łyżki oliwy
  • dobrze ciepła woda
  • sól

Farsz:


  • 30 dag marchewki
  • mała cebula
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na uszka z marchewką!

  1. Marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Cebulę, chili i czosnek posiekaj.
  3. Na patelni rozpuść masło, przesmaż marchewkę, dodaj cebulę, czosnek i chili.
  4. Podlej odrobiną wody, podduś, dopraw.
  5. Farsz ostudź, dodaj bułkę tartą.
  6. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  7. Cienko rozwałkuj i wykrój z niego średniej wielkości krążki, nałóż porcje farszu, brzegi zlep. Dodatkowo zlep dwa końce pierożków, tworząc uszka.
  8. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia.
  9. Polej masłem, posyp natką i wiórkami parmezanu.

Zobacz więcej przepisów na święta:

DRUKUJ PRZEPIS