Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 12,5 dag masła
- 50 dag mielonego białego, tłustego sera
- 10 dag cukru pudru
- 3 paczki herbatników (około 30 sztuk)
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić serową stefankę!
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj ser i wymieszaj.
- Pięć herbatników ułóż wzdłuż na deseczce, przykrytej papierem pergaminowym.
- Rozsmaruj na nich masę serową o grubości 0,5 cm i znów ułóż herbatniki.
- Czynność tę powtarzaj do wyczerpania składników.
- Pamiętaj, że na wierzchu ciasta powinna znajdować się warstwa herbatników.
- Zawiń ciasto w papier pergaminowy i całość przyciśnij drugą deseczką, by obciążyć deser.
- Włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzoną stefankę polej rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu polewą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Odstaw do zastygnięcia.