Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 2 duże cebule,
- 5 dag suszonych podgrzybków,
- 10 dag suszonych śliwek,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- 6 łyżek oleju,
- sól,
- pieprz,
Przygotowanie:
Kapusta z grzybami i śliwkami to miks nietypowych, przełamujących się smaków. Z pewnością połączenie suszonych owoców i grzybów nie jest oczywiste, ale to jedna z najpyszniejszych wigilijnych potraw.
- Grzyby zalej wodą i odstaw na 5 godzin.
- Ugotuj grzyby do miękkości.
- Kapustę opłucz, drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wywarem z grzybów oraz wodą, tak aby całość była lekko zakryta.
- Gotuj kapustę 20 minut.
- Następnie dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz.
- Gotuj kolejne 30 minut.
- Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę i dodaj ją do kapusty. Najlepiej, żeby była tylko lekko zeszklona.
- Śliwki suszone pokrój na plasterki i dodaj do potrawy.
- Kapustę z grzybami i śliwkami gotuj kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby potrawa się nie przypaliła.
- Spróbuj i jeśli uznasz to za potrzebne, jeszcze raz dopraw kapustę z grzybami i śliwkami, najlepiej solą i pieprzem.
Zobacz więcej wigilijnych przepisów:
Prawdziwa zupa rybna
Makaron z makiem i bakaliami
Zupa grzybowa wigilijna zabielana