Kapusta z grzybami i śliwkami idealna na Wigilię

Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. Z pewnością nie może zabraknąć na nim kapusty z grzybami i śliwkami.
Weronika Kwaśniak / 16.12.2021 14:58
DRUKUJ PRZEPIS
Kapusta z grzybami i śliwkami idealna na Wigilię Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 100 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 duże cebule,
  • 5 dag suszonych podgrzybków,
  • 10 dag suszonych śliwek,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 6 łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz,
Przygotowanie:

Kapusta z grzybami i śliwkami to miks nietypowych, przełamujących się smaków. Z pewnością połączenie suszonych owoców i grzybów nie jest oczywiste, ale to jedna z najpyszniejszych wigilijnych potraw.

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na 5 godzin.
  2. Ugotuj grzyby do miękkości.
  3. Kapustę opłucz, drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wywarem z grzybów oraz wodą, tak aby całość była lekko zakryta.
  4. Gotuj kapustę 20 minut.
  5. Następnie dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz.
  6. Gotuj kolejne 30 minut.
  7. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę i dodaj ją do kapusty. Najlepiej, żeby była tylko lekko zeszklona.
  8. Śliwki suszone pokrój na plasterki i dodaj do potrawy.
  9. Kapustę z grzybami i śliwkami gotuj kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby potrawa się nie przypaliła.
  10. Spróbuj i jeśli uznasz to za potrzebne, jeszcze raz dopraw kapustę z grzybami i śliwkami, najlepiej solą i pieprzem.

Zobacz więcej wigilijnych przepisów:
Prawdziwa zupa rybna
Makaron z makiem i bakaliami
Zupa grzybowa wigilijna zabielana

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA