Makaron z makiem, potocznie nazywany kluskami z makiem, może być serwowany jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Makaron z makiem serwuje się zwłaszcza na Podlasiu, Podkarpaciu czy w Wielkopolsce. Najczęściej wykorzystuje się do tej potrawy makaron typu łazanki lub kokardki, pokrojony w romby.
Makaron z makiem i bakaliami - wigilijny przepis
Składniki:
- 250 g makaronu kokardki lub łazanki,
- 380 g gotowej masy makowej z bakaliami (mała puszka) lub domowej masy makowej,
- 1 łyżka masła (lub oleju kokosowego w wegańskiej wersji klusek z makiem),
- 1 łyżka miodu (lub syropu daktylowego w wegańskiej wersji),
- aromat migdałowy,
- mleko lub śmietanka do podania makaronu z makiem,
- dowolne bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, ananas kandyzowany).
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie (makaron powinien być al dente) lub wodzie z mlekiem. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Przełóż masę makową do miski, dodaj 1 łyżkę miękkiego masła, 1 łyżkę miodu, kilka kropel aromatu migdałowego oraz bakalie według uznania.
- Gotową masę makową połącz z makaronem, delikatnie mieszając. Makaron z makiem możesz ozdobić orzechami i miodem, smakuje też wybornie z mlekiem lub śmietanką.
Na podstawie artykułu pierwotnie opublikowanego 18.12.2014 przez Aleksandrę Jaworską.
Przetestuj też inne przepisy z makiem: Jak przygotować mak do wypieków?Makowiec japoński - wilgotny w środku i aromatycznyMakowiec na kruchym cieście - zaskoczysz nim gości