Makaron z makiem fot. Adobe Stock

Makaron z makiem i bakaliami - przepis na pyszne kluski na Wigilię

Makaron z makiem możesz zrobić dzień przed Wigilią - pamiętaj, by dodać bakalie, niekoniecznie rodzynki, lecz figi i morele. Kluski serwowane z makiem powinny mieć kwadratowy kształt - ugotuj je al dente.
Edyta Liebert / 22.12.2020 11:25
Makaron z makiem fot. Adobe Stock

Makaron z makiem, potocznie nazywany kluskami z makiem, może być serwowany jako jedna z 12 potraw wigilijnych, zwłaszcza na Podlasiu, Podkarpaciu czy w Wielkopolsce. Najczęściej wykorzystuje się do tej potrawy makaron typu łazanki, pokrojony w romby.

Wigilijny przepis na makaron z makiem i bakaliami

Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki,
  • 380 g gotowej masy makowej z bakaliami (mała puszka),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • aromat migdałowy,
  • bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, ananas kandyzowany).

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie (makaron powinien być al dente). Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Przełóż masę makową do miski, dodaj 1 łyżkę miękkiego masła, 1 łyżkę miodu, kilka kropel aromatu migdałowego oraz bakalie według uznania.
  3. Gotową masę makową połącz z makaronem, delikatnie mieszając. Makaron z makiem możesz ozdobić orzechami i miodem, smakuje też wybornie z mlekiem.

Na podstawie artykułu pierwotnie opublikowanego 18.12.2014 przez Aleksandrę Jaworską.

Zobacz także: Jak przygotować mak do wypieków?Makowiec japoński - wilgotny w środku i aromatycznyMakowiec na kruchym cieście - zaskoczysz nim gości