Makaron z makiem, potocznie nazywany kluskami z makiem, może być serwowany jako jedna z 12 potraw wigilijnych, zwłaszcza na Podlasiu, Podkarpaciu czy w Wielkopolsce. Najczęściej wykorzystuje się do tej potrawy makaron typu łazanki, pokrojony w romby.
Wigilijny przepis na makaron z makiem i bakaliami
Składniki:
- 250 g makaronu kokardki,
- 380 g gotowej masy makowej z bakaliami (mała puszka),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu,
- aromat migdałowy,
- bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, ananas kandyzowany).
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie (makaron powinien być al dente). Odcedź i przelej zimną wodą.
- Przełóż masę makową do miski, dodaj 1 łyżkę miękkiego masła, 1 łyżkę miodu, kilka kropel aromatu migdałowego oraz bakalie według uznania.
- Gotową masę makową połącz z makaronem, delikatnie mieszając. Makaron z makiem możesz ozdobić orzechami i miodem, smakuje też wybornie z mlekiem.
Na podstawie artykułu pierwotnie opublikowanego 18.12.2014 przez Aleksandrę Jaworską.
Zobacz także: Jak przygotować mak do wypieków?Makowiec japoński - wilgotny w środku i aromatycznyMakowiec na kruchym cieście - zaskoczysz nim gości