Przepisów na rybę wigilijną jest prawdopodobnie tyle, ile jest pań domu przygotowujących kolację bożonarodzeniową. Mamy przecież do wyboru śledzie w oleju, rybę po grecku, rybę pieczoną czy w maśle. Możemy zatem do woli rozpieszczać swoje podniebienia.
Jednak jeśli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na stole wigilijnym, to musi to być oczywiście karp. Ta jedyna w swoim rodzaju potrawa wigilijna jest jednym z najbardziej wyczekiwanych hitów bożonarodzeniowych. Jak zatem przyrządzić karpia w galarecie? Oto przepis!
Przygotowanie: 45 min
Porcja: 310 kcal
Składniki na 4 porcje karpia w galarecie:
- sprawiony karp (ok. 1 kg)
- pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy
- sól
- cukier
- 2 białka
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki żelatyny
- koperek, zielony groszek do dekoracji
Sposób wykonania karpia w galarecie:
- Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyść, włóż do garnka, posól, dodaj odrobinę cukru i ugotuj wywar.
- Dodaj do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
- Następnie do wywaru ostrożnie włóż dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotuj 15–20 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
- Wywar przecedź. Marchewki z wywaru pokrój, wykorzystaj do dekoracji potrawy.
- Żelatynę rozmocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj do wywaru, dolej lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, całość podgrzewaj na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje. Znów przecedź.
- Na dno półmiska nalej trochę wywaru.
- Pozostaw w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułóż warstwę warzyw i ryby. Udekoruj. Zalej pozostałym wywarem.
- Wstaw do lodówki i pozostaw do zastygnięcia.
Przepis z "Pani domu"