Składniki na sernik (dla 6 osób):
- 1 kg sera białego mielonego dwu lub trzykrotnie
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 rozbełtane jajko
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)
1
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Sernik - przepis Ani Starmach, krok 1
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.
- Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.
- Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem.
- Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
2
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Sernik - przepis Ani Starmach, krok 2
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru.
- Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką.
- Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
3
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Sernik - przepis Ani Starmach, krok 3
- Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni C.
4
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Sernik - przepis Ani Starmach, krok 4
- Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.
- Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie.
- Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.