Przygotowanie:
Sałatka Cobb to jedna z najbardziej znanych sałatek w kuchni amerykańskiej. Wymyślił ją w latach 30. XX wieku Robert Cobb, właściciel jednej z hollywoodzkich restauracji.
Jej podstawą była zielona sałata, kurczak i jajko - reszta składników to zupełny przypadek - restaurator dorzucił do sałatki to, co akurat miał w swojej kuchni.
Sałatka Cobb zawsze wykończona jest sosem - może to być klasyczny sos winegret albo ten z naszego przepisu.
-
Zacznij od przygotowania sosu do sałatki Cobb, aby zdążył się „przegryźć" - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw do lodówki.
-
Filet z kurczaka dopraw solą i pieprzem i nasmaruj olejem. Grilluj z każdej strony przez 6-7 minut. Zdejmij z patelni i gdy ostygnie, pokrój go w skośne plastry lub kostkę.
-
Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na tę samą patelnię, zrumień i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
-
Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
-
Pomidorki przekrój na pół.
-
Awokado obierz, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało i pokrój w plastry.
-
Cebulę pokrój w piórka.
-
Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
-
Ser pokrój w kostkę.
-
Gdy masz już przygotowane wszystkie składniki zacznij układać je w miseczce jedne obok drugich (tak, jak na zdjęciu).
-
Gotową sałatkę Cobb polej obficie sosem.
Więcej przepisów na pyszne sałatki:
Sałatka z granatem i ciecierzycą
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Prosta sałatka z roszponki i sera
Sałatka z soczewicy i pomidorków