Przygotowanie:
Pączki to przepis idealny nie tylko na tłusty czwartek, ale także rodzinne spotkania oraz pomysł na pyszny deser. Możesz udekorować je cukrem pudrem albo przygotować domowy lukier. Najlepiej smakują z dżemem różanym. Zobacz stary przepis na pączki - takie, jakie robiła babcia!
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj rozczyn. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, a następnie zalej je ok. 4-5 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka.
-
Dodaj łyżkę cukru, wymieszaj, a następnie zasyp całość łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
-
W tym czasie do dużej miski przełóż żółtka oraz jajko (zobacz, co możesz zrobić z pozostałych białek).
-
Masło roztop, a następnie odstaw do wystudzenia.
-
Dodaj cukier i szczyptę soli, a następnie utrzyj na gładką, puszystą masę.
-
Następnie dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko. Dodaj mąkę oraz wyrośnięty zaczyn, a następnie wyrób gładkie, sprężyste ciasto.
-
W połowie wyrabiania dodaj rozpuszczone, wystudzone masło, a pod koniec spirytus. Wyrabiaj, aż ciasto będzie łatwo odchodziło od rąk.
-
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
-
Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. centymetra, wytnij krążki, a następnie nałóż na każdy z nich po łyżeczce dżemu (jeśli używasz).
-
Ostrożnie zaklej ciasto i uformuj kształt pączka. Układaj na blacie obsypanym lekko mąką, łączeniami do dołu.
-
Odstaw jeszcze na 10 minut, a następnie smaż w głębokim oleju z dodatkiem smalcu. Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj cukrem pudrem albo lukrem.
Sprawdź też:
Jak przechowywać faworki i pączki?
Fit pączki z piekarnika