Zastosowanie octu w kuchni i podczas porządków

Czy wiesz, że łyżka octu dodana do gotującego się ryżu sprawi, że ten stanie się puszysty, a zwiędłe warzywa odzyskają dzięki niemu jędrność? Zobacz, jakie zastosowanie w kuchni i w domowych porządkach ma ocet.
/ 08.10.2013 09:35

Czyszczenie kuchni octem

Zastosowanie octu do celów kulinarnych

  • Warzywa: Ożyw lekko zwiędłe warzywa poprzez zanurzenie ich w zimnej wodzie z octem.
  • Kapusta: Dodaj octu do wody gotującej się kapusty, by zapobiec rozchodzeniu się jej nieprzyjemnego zapachu po całym domu.
  • Mięso: Marynata z ½ szklanki twego ulubionego octu i 1 całej szklanki bulionu posłuży za skuteczną metodę zwiększenia kruchości mięsa.
  • Ryż: 1 łyżka stołowa octu dodana do wody, w której gotuje się ryż, czyni go puszystym i białym.
  • Ryby: Zmniejsz nieprzyjemny rybny zapach poprzez oczyszczenie ryby octem spirytusowym przed jej przyrządzeniem.
  • Ser: Utrzymaj ser w stanie świeżości i miękkości, owijając go w tkaninę uprzednio namoczoną w occie i zamykając w pojemniku nieprzepuszczającym powietrza.
  • Jajka: By piana z białek dobrze się ubiła, dodaj do niej 1 łyżkę swego ulubionego octu. Przy gotowaniu jaj dodanie octu do wody zapobiegnie wylewaniu się białka z pękniętych skorupek.

Gdy gotujesz jajka w koszulkach, dodaj łyżeczkę octu do wody, by zapobiec rozdzielaniu się jaj.

  • Zapach cebuli: Szybko usuniesz cebulowy zapach ze swoich rąk, jeśli natrzesz je octem spirytusowym.
  • Gaszenie pragnienia: Dodaj 1 łyżkę truskawkowego lub pomarańczowego octu do szklanki wody sodowej z lodem. Tak powstały napój jest bardzo orzeźwiający.
  • Marynowanie: Ocet jabłkowy, z czerwonego wina, balsamiczny, oraz inne ciemne rodzaje są bardzo dobre do marynowania wszelkich produktów, ale mogą zmienić kolor pikli o jasnym odcieniu, takich jak gruszki, cebula czy kalafior. W przypadku takich produktów zaleca się użycie octu spirytusowego lub octu z białego wina.

(Źródło: MizKan Americas, Inc., Arlington Heights, Illinois, z pomocą Instytutu Octu.)

Zobacz także: Ocet w profilaktyce chorób

Ocet - inne zastosowania

Używaj octu do czyszczenia swojej mikrofalówki, deski do krojenia i innego sprzętu kuchennego czy miejsc obróbki żywności. Przepis wymaga dodania wina? Zamiennikiem może być ocet z czerwonego wina. Rozcieńcz jedną część octu w trzech częściach wina. Zmniejsz ilość soli.  Wszystkie octy marki Heinz są pozbawione sodu, ale kropla octu może służyć za część soli zalecanej w przepisie. Gdy danie wymaga dodania szklanki maślanki, a ty potrzebujesz jej zamiennika, dodaj 1 łyżkę stołową octu spirytusowego do szklanki mleka. By usunąć pestycydy z owoców i warzyw, po prostu umyj je w mieszance 2 lub 3 łyżek octu spirytusowego na 1 litr wody. By utrzymać ser świeży i pozbawiony pleśni, zawiń go w tkaninę zwilżoną octem spirytusowym i trzymaj w lodówce w hermetycznym pojemniku. Chcesz, by dodatek żelatyny czy galaretki wiązał dania na dłużej? Dodaj 1 łyżeczkę octu spirytusowego na 25 gramów żelatyny wykorzystanej do twych ulubionych dań.

(Źródło: Heinz U.S.A.)

Fragment książki Uzdrawiająca moc octu. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

Zobacz także: Ocet jabłkowy - jak wspomaga odchudzanie?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)