Jak przygotowywać warzywa cz. I

Jak przygotowywać warzywa cz. I

Warzywa są bardzo istotnym elementem diety. Warto by na stałe zagościły w Waszych domach. Kupując warzywa wybieraj tylko świeże, dorodne egzemplarze. Dobrze wiedzieć jak przygotować warzywa, by wykorzystać ich wszystkie wartości odżywcze.
/ 18.08.2010 11:20
Jak przygotowywać warzywa cz. I

Najbardziej popularne w kuchni są: ziemniaki, buraki, cebula, fasola i groch, marchew, pietruszka, seler, pomidor i ogórek.

Ziemniaki

Chcąc przygotować na obiad ziemniaki obierz je ze skórki i wytnij oczka. Możesz też młode ziemniaki ugotować w skórkach, wówczas ich nie obieraj tylko dokładnie wymyj. Ziemniaki mogą występować pod wieloma postaciami, są składnikiem polskich dań.

Buraki

Buraki ugotuj ze skórką (do wody dodaj odrobinę cytryny). Obieraj je dopiero po wystudzeniu. Młode buraczki dodawaj do zupy razem z łodygami (tzw. botwinka).

Cebula

Cebulę najpierw obierz z łusek, dopiero krój na piórka, talarki czy w kostkę. Cebulę można spożywać zarówno surową, jak i smażoną.

Fasola i groch

Gdy masz do ugotowania suchą fasolę, przed gotowaniem zamocz ją na 12 godzin i długo gotuj.

Groch przed ugotowaniem wyjmij ze strąków, gotuj we wrzątku.

Marchew i pietruszka

Marchew obierz przed przyrządzeniem. Nadaje się ona do smażenia, gotowania, duszenia.
Możesz zastosować w kuchni zarówno korzeń pietruszki, jak i jej zieloną nać. Pietruszka to doskonały składnik zup.

Seler

Po obraniu może być zastosowany, jako składnik zupy lub możesz zrobić z selera zdrową surówkę.

Polecamy: Jak przygotować warzywa cz. II

Pomidory i ogórki

Pomidor może być spożywany na surowo, ale również nadaje się do zup czy sosów. Warto wówczas usunąć skórkę z pomidora - w tym celu zalej pomidora w misce wrzątkiem.

Po około minucie skórka będzie łatwo odchodziła. Możesz też przed włożenie go do wrzątku ponacinać skórkę.

Czytaj także: Jak przygotować grilla

Ogórki mogą rosnąć zarówno na polu (gruntowe) jak i w szklarni. Są spożywane na surowo, ale również nadają się do kiszonek czy zupy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)