Jak pozbyć się zapachu smażenia? Sposobów jest kilka. Dobrze przewietrz kuchnię, zanim rozpoczniesz przyrządzanie posiłku. W garnuszku doprowadź do wrzenia mieszaninę wody i octu, która będzie absorbować nieprzyjemny aromat. Zostaw na noc na blacie trochę ziaren kawy w miseczce.
Wszyscy uwielbiają smażone jedzenie. Ale nikt nie lubi zapachu, który potem snuje się po kuchni przez najbliższe kilkadziesiąt godzin. Po upływie 24 godzin wracasz z pracy i masz wrażenie, że wchodzisz do starej smażalni? Smażysz frytki, a potem w autobusie zastanawiasz się, czy wszystkie twoje ubrania całkowicie przesiąkły wonią oleju? Chyba każda z nas zna ten problem. Nawet dobra wentylacja w kuchni nie zawsze go rozwiązuje! Jak sobie z tym poradzić i usunąć z domu zapach smażenia?
Jak pozbyć się zapachu smażenia?
- Zanim rozpoczniesz przygotowanie posiłku, dokładnie przewietrz kuchnię. Zadbaj też o to, aby okap był włączony już zanim rozpoczniesz smażenie - w trakcie będzie za późno!
- Odizoluj strefę, w której będziesz smażyć. Pozamykaj drzwi do pokojów, aby woń nie rozniosła się po mieszkaniu.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na papierze do pieczenia rozsyp cynamon lub cukier i piecz przez 60 minut. Dzięki temu w twojej kuchni będzie unosić się aromat świeżych wypieków, a nie smażeniny!
- Podgrzej w garnku wodę z octem. Zmieszaj szklankę wody z łyżką octu i doprowadź do wrzenia. Dzięki temu zneutralizujesz zapach oleju. Zamiast octu możesz także gotować skórkę cytryny, goździki, ziarna kawy, zioła lub cynamon.
- Pozostaw na noc na blacie miseczkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną lub ziarnami kawy. Wchłoną w siebie nieprzyjemną woń.
- Rozgrzej piekarnik do 100 stopni i wsyp na blachę trochę ziół. Podgrzewaj, a zapach smażenia zniknie!