Soki to najcenniejsze owocowe napoje, jakie możesz znaleźć na sklepowej półce. Produkuje się je ze świeżo wyciśniętych owoców (soki jednodniowe), warzyw lub z owocowego koncentratu, do którego dolewa się później odparowaną w procesie produkcji wodę. Soki nie zawierają sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów.
Na sklepowych półkach jest też coraz więcej soków, które nie zawierają dodatku cukru (na etykiecie widzisz wtedy napis – „bez dodatku cukru”.
Wśród rodzajów soków możesz znaleźć
• soki mętne – mogą to być soki przecierowe (np. pomidorowy) lub soki z cząsteczkami owoców (dodaje się je po wymieszaniu koncentratu z wodą). Mętne soki są zdrowsze, zawierają więcej przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i błonnika;
• soki jednodniowe – to świeże soki, które nie są poddawane pasteryzacji. Dzięki temu, zachowują więcej wartości odżywczych. Takie soki mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia i wymagają przechowywania w lodówce;
• soki trzymiesięczne – są to soki poddane delikatnej pasteryzacji, która pozwala na zachowanie większej ilości witamin i składników odżywczych. Takie soki koniecznie trzeba trzymać w lodówce;
• soki warzywne – jest ich na rynku coraz więcej. Mogą być buraczane, marchwiowe, pomidorowe lub wielowarzywne. Mają wiele zalet – można je pić bez ograniczeń, zmniejszają apetyt, ale jednocześnie – są niskokaloryczne;
• soki dla dzieci – ich produkcja jest poddana specjalnej kontroli. Soki przeznaczone dla dzieci poniżej lat trzech są produkowane z owoców pochodzących ze specjalnych, kontrolowanych upraw. Ich produkcja przebiega w sterylnych warunkach, co chroni soki przed rozwojem mikroorganizmów.
Soki owocowe
Sok pomarańczowy
Zawiera witaminę PP, która jest odpowiedzialna za regulację poziomu cukru w organizmie i dużo niezbędnej dla odporności organizmu witaminy C. Sok z pomarańczy nie zawiera dużo przeciwutleniaczy.
Sok jabłkowy
Zawiera dużo pektyn, które oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto, zapobiega miażdżycy i chorobom serca, zmniejsza napięcie psychiczne, wzmacnia serce i wspomaga działanie układu krwionośnego.
Sok grejpfrutowy
Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Dzięki gorzkiej substancji o nazwie naryngina, wspomaga przemianę materii. Działa przeciwgrzybicznie i antywirusowo.
Sok z mandarynek
Zawiera bardzo dużo witaminy C, beta-karotenu oraz błonnika. Sok z mandarynki jest bogaty w pektyny, które usuwają z organizmu toksyczne metale ciężkie. Ponadto, sok z mandarynek to źródło wapnia, żelaza i magnezu.
Sok z winogron
Winogrona pomagają zapobiegać miażdżycy, wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego i serce. Sok z winogron zawiera potas, wapń, cynk. Sok z ciemnych winogron działa dodatkowo przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.
Sok z gruszek
Gruszki zawierają dużo cukrów prostych, dzięki temu sok z gruszek wyrównuje poziom glukozy we krwi. Ponadto, gruszki zawierają garbniki, które oczyszczają organizm z toksyn. Sok z gruszek hamuje biegunki, poleca się go przy cukrzycy, niedokrwistości i chorobach gardła.
Sok ze śliwek
Zawartość potasu sprawia, że taki sok jest polecany osobom cierpiącym na nadciśnienie. Błonnik zmniejsza apetyt, powoduje uczucie sytości.
Sok bananowy
Zawiera dużo kwasu foliowego, który stymuluje powstawanie czerwonych krwinek, a także do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego.
Sok z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka zawiera bardzo dużo witaminy C. Poza tym, jest bogata w bioflawonoidy, które mają działanie antyalergicznie i przeciwzapalnie.
Polecamy: Jak i gdzie kupować żywność ekologiczną?
Soki warzywne
Sok pomidorowy – dzięki zawartemu w nim potasowi wspomaga serce, zawiera dużo witamin i co najważniejsze – jest niskokaloryczny.
Sok z buraków – zawiera przeciwutleniacze (hamujące procesy starzenia się organizmu) i błonnik (reguluje przemianę materii).
Sok z marchwi – wzmacnia paznokcie, poprawia wygląd włosów i skóry. Sok z marchwi wspomaga poza tym perystaltykę jelit, pomaga leczyć niedokrwistość. Zawiera pektyny, oczyszczające organizm z toksyn. Uwaga! Do niektórych soków warzywnych dodaje się sól, która, spożywana w nadmiarze, jest niezdrowa.
Czytaj także: Jak robić zakupy związane z jedzeniem?
Sok z brzozy? Jak najbardziej, szczególnie jeśli masz problemy z trawieniem lub słabą odporność. Działa moczopędnie i zapobiega w ten sposób tworzeniu się kamieni w układzie moczowym.
Uwaga na słodkie soki! Syrop glukozowo-fruktozowy i sacharoza (cukier) dodawane do napojów, nektarów i niektórych soków są szkodliwe dla organizmu, ale też wzmagają apetyt i sprawiają, że spożywana żywność dużo szybciej odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
Nektary
Słowo nektar kojarzy się niektórym z napojem bogów, czyli czymś wartościowym, wyjątkowym.
Niestety, w nomenklaturze spożywczej to coś zupełnie innego. Nektar owocowy to mocno rozcieńczony sok wyprodukowany z koncentratu lub świeżych owoców, zawierający dodatek cukru (jest go więcej niż w dosładzanych sokach).
Minimalna zawartość soku owocowego jest odgórnie określona i wynosi od 25% (w przypadku owoców takich jak czarna i czerwona porzeczka, cytryna, banan) do 50% (jabłka, pomarańcze, gruszki). Nektar nie zawiera sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Napoje
Napój to najmniej wartościowy owocowy produkt przeznaczony do picia. Zawiera ok. 20% soku (normy nie są wyraźnie określone, napoje zawierają po prostu mniej soku niż nektary), reszta to woda, cukier (ok. 20 łyżeczek w litrze), kwasek cytrynowy i sztuczne substancje, takie jak barwniki, konserwanty, aromaty. Napój ma niestety niewiele wspólnego z owocami, jest bombą kaloryczną i wytworem bardziej chemicznym niż naturalnym.
Uwaga! Napoje i nektary zawierają dużo cukru, czyli pustych kalorii.