Coraz więcej ogrodników i miłośników roślin doniczkowych zaprzestaje używania sztucznych nawozów. Wiele osób próbuje przygotowywać swoje własne mieszanki nawożące, nie wiedząc nawet o tym, że proste i skuteczne rozwiązanie kryje się... w każdej lodówce i sklepie spożywczym.
Kuchnia jest źródłem wielu pożytecznych środków i prawdziwą skarbnicą składników odżywczych koniecznych dla zdrowego wzrostu roślin. Nawóz ze skórki awokado, banana, batata... Żaden z nich nic cię nie kosztuje, a działają równie skutecznie, co najdroższe odżywki ze sklepów ogrodniczych.
Prawdziwym hitem jest stosowanie w formie naturalnego nawozu... zwykłego mleka. Dlaczego warto to robić? Ten produkt rewelacyjnie wpływa na wzrost roślin, działa również wzmacniająco i chroni kwiaty przed wieloma infekcjami. Sprawa jest bardzo prosta. Mleko zawiera przecież w sobie mnóstwo wapnia.
Jak stosować mleko jako nawóz?
Mleko możesz stosować w każdej formie - także świeże oraz w proszku. My polecamy używać tego, którego termin skończył się kilka dni wcześniej. W ten sposób unikniesz wyrzucania żywności (oraz oczywiście zatrucia pokarmowego).
Stosowanie mleka w formie nawozu ma jednak swoje ograniczenia.
- Zbyt duża ilość może mieć opłakane skutki - płyn zepsuje się i sprawi, że rośliny będą marnieć.
- Mleka lepiej nie stosować podczas upałów. Wtedy skwaśniej i jedynym skutkiem nawożenia będzie nieprzyjemny zapach.
- Produkt należy koniecznie zmieszać z wodą - np. 50 ml mleka na 250 ml wody.
- Unikaj nanoszenia mleka na liście. Powinno być wylewane bezpośrednio na glebę. W przeciwnym razie może przyczynić się do rozwoju chorób liści.
Czytaj także:
Czym nawozić kwiaty? Poznaj rodzaje nawozów!
Twoje roślinki marnieją? Zobacz, co może być przyczyną! Oto 4 częste choroby!
Najpiękniejsze zielone kwiaty doniczkowe - na które się zdecydujesz?