23 grudnia to zawsze moment najbardziej intensywnych przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Nie odkładaj wszystkiego na ostatnią chwilę, tuż przed kolacją wigilijną. Zobacz, co warto zrobić już dzień przed Wigilią!
Uwaga - w naszym harmonogramie zakładamy, że już dawno kupiłaś prezenty, zrobiłaś generalne porządki przygotowałaś dekoracje i umyłaś okna.
Co zrobić dzień przed świętami?
- Zapakuj prezenty. Nie warto odkładać tego na wigilijny wieczór - każdy już wtedy wypatruje świętego Mikołaja, więc najlepiej aby upominki były opakowane.
- Umyj łazienkę i WC. Potem już nie powinna się zabrudzić, na święta pozostanie czysta. Nie ma sensu odkładać tego na 24 grudnia.
- Dzień przed Wigilią spokojnie możesz przyrządzić kutię lub kluski z makiem. Będą wtedy smakować najlepiej! Przez noc idealnie "przejdą" smakiem.
Zobacz przy okazji nasze przepisy na makowe pyszności:
- Dzień przed Wigilią spokojnie możesz też przyrządzić rybę w galarecie. Do świąt na pewno nic jej się nie stanie. Unikniesz też stresu pod tytułem: "Ojej, galareta jeszcze się nie zsiadła!".
- W tym dniu przyrządź też kompot z suszu, rybę po grecku i wigilijną kapustę.
- Jeśli zamroziłaś na święta jakieś potrawy, np. pierogi świąteczne, wieczorem wyjmij je z zamrażarki i pozostaw na całą noc w lodówce, aby się rozmroziły.
- 23 grudnia można przyrządzić też śledzie - to właśnie na drugi dzień zachwycą pełnią smaku i aromatu.
- Jeśli na Boże Narodzenie tradycyjnie przygotowujesz sernik, koniecznie przyrządź go na dzień przed Wigilią, aby smakował jak najlepiej! Idealnego sernika nie powinnaś piec w tym samym dniu, w którym go serwujesz.