Reklama

Bakterie już niegroźne

Powszechnie wiadomo, że witamina C wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jej działanie nie polega jednak na bezpośredniej walce z bakteriami, lecz wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B. Dopiero te komórki walczą i niszczą niebezpieczne mikroorganizmy. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom trudniej jest dostać się i zaatakować organizm.

Reklama

Witamina urody

Witamina C pozwala zachować piękny, młody wygląd skóry, ponieważ uczestniczy w tworzeniu kolagenu. Kolagen to białko znajdujące się w skórze, naczyniach krwionośnych, mięśniach, a także w rogówce oka i wielu innych miejscach w organizmie. Dzięki jego obecności zranienia łatwiej się goją a złamania szybciej się zrastają. Dodatkowo witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień dziąseł.
Polecamy: Dlaczego człowiek nie wytwarza witaminy C?

Anemia pokonana

Witamina C pomaga przy wchłanianiu żelaza. Zwiększa jego przyswajalność, co pośrednio może uchronić przed wystąpieniem anemii. Dodatkowo witamina C zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego. Żelazo niehemowe występuje w produktach roślinnych, jest słabo wykorzystywane przez organizm. Z tego powodu u osób stosujących dietę wegetariańską często diagnozuje się anemię.

Pomocny antyoksydant

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, czyli neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki naszego ciała. Hamuje utlenianie „złego” cholesterolu LDL, utrudnia powstawanie szkodliwych produktów tej reakcji, a co za tym idzie, chroni serce i układ krwionośny, np. przed zmianami miażdżycowymi. Witamina C ma zdolność neutralizowania tworzących się w przewodzie pokarmowym szkodliwych nitrozoamin, które odpowiadają za powstawanie nowotworu żołądka. Tym samym witamina C wykazuje działanie antykancerogenne (antynowotworowe).

Witamina na wszystko

Witamina C wśród wielu innych związków reguluje podstawowe funkcje organizmu. Odpowiada za codzienną odbudowę nowych komórek i tkanek w organizmie. Pośrednio podnosi sprawność intelektualną oraz bierze udział w procesie pokonywania stresu, a także przyczynia się do spokojnego snu. Dodatkowo uczestniczy w syntezie niezbędnych hormonów i transmiterów, co sprawia, że organizm działa prawidłowo.
Polecamy: Witamina C - jak uchronić pokarmy przed jej utratą
Nadmiar witaminy C jest praktycznie niespotykany, ponieważ kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie, nie jest magazynowany, lecz wydalany z moczem. Zapasy ustrojowe witaminy nie są duże.

Czym grozi niedobór witaminy C?

  • łatwiej zapadamy na choroby,
  • stajemy się ospali i zmęczeni,
  • nasza skóra traci jędrność i starzeje się szybciej,
  • częściej pękają naczynka,
  • pojawiają się krwawienia z dziąseł,
  • odczuwamy bóle w stawach,
  • mogą powstawać zmiany aterogenne (miażdżycowe),
  • podwyższa się ciśnienie krwi.

Silny niedobór określany jest mianem szkorbutu lub gnilca, jest jednym z najstarszych schorzeń. Podstawowe objawy to: krwawe wylewy, nadmierne rogowacenie naskórka, niedokrwistość. U małych dzieci gnilec występuje w postaci Moeller- Barlowa, objawy to: niedokrwistość, deformacje kości.
Jakie są źródła witaminy C?
Główne źródła witaminy C to świeże warzywa i owoce, głównie surowe:

Reklama
  • owoce jagodowe (czarna porzeczka, truskawki),
  • owoce dzikiej róży,
  • owoce cytrusowe,
  • natka pietruszki,
  • papryka czerwona,
  • warzywa kapustne: kapusta włoska, brokuły, kalafior, brukselka
  • cebula, rzepa, szpinak, fasolka szparagowa.
Reklama
Reklama
Reklama