Wiosenna dieta - mrożonki czy nowalijki?
Nowalijki pochodzą z upraw szklarniowych, przez co zazwyczaj nawożone są solami azotu. Nie są polecane dla małych dzieci, kobiet w ciąży, alergików, a także dla osób z zespołem jelita wrażliwego. Wczesną wiosną warto więc sięgać po mrożonki. Wybierajmy jednak takie, do których warzywa zostały zebrane w szczycie sezonu - daje to gwarancję maksymalnej wartości odżywczej.

Nowalijki - nie dla każdego
Wiosną minął już czas obfitujący w święta, spotkania karnawałowe i wyjazdy w góry, czas cięższego jedzenia i większej chęci na słodycze. Na wiosnę chętnie wprowadzamy nasze nawyki żywieniowe na dobre tory. Sprzyja temu aura, lżejsze ubrania, a także motywacja wskazania wagi, która bezlitośnie pokazuje co najmniej 3 kilogramy więcej niż na jesieni. Czy już się martwić? Nic podobnego.
Nasza dieta sama robi się lżejsza. W naturalny sposób zmianie ulegają codzienne wybory żywieniowe. Wiosną mamy większą ochotę na nabiał, który zimą nas wychładzał, pojawiają się nowalijki, czyli pierwsze, wiosenne warzywa, głównie te zielone i liściaste. Nowalijki pochodzą z upraw szklarniowych, gdzie dla lepszego wzrostu są nawożone solami azotu. Te z kolei, przekształcają się w organizmie w nitrozoaminy, uważane za rakotwórcze. Z tego też powodu nowalijki nie są polecane dla dzieci do 3. roku życia, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z zespołem jelita drażliwego, wrzodowców i alergików. W związku z tym, że uprawiane są szklarniowo mają też mniejsze nasłonecznienie. Dlatego też w nowalijkach nie zdążą wytworzyć się odpowiednie ilości cukrów prostych oraz związków zapachowych, co oznacza, że młode warzywa są mniej słodkie i mniej pachnące. Jednak to nas nie odstrasza i czasem zbyt chętnie po nie sięgamy nie zastanawiając się nad tym, jak wpłyną na nasze zdrowie.
Zobacz także: Które produkty mrozić, a których nie?
Mrożonki - główne źródło witamin na wiosnę
Z nowalijek nie zrezygnujemy więc zachowajmy umiar w ich spożywaniu i traktujmy jako dodatek do potraw i urozmaicenie stołu. Czym je zastąpić kiedy z wiosną mamy taką ochotę na warzywa? Komponując naszą dietę w okresie wiosennym starajmy się wykorzystywać mrożonki jako główne źródło witamin i minerałów.
Warzywa i owoce mrożone zostały zebrane w szczycie sezonu i były uprawiane w warunkach naturalnych, rosnąc wolno przy odpowiednim nasłonecznieniu. To słońce sprawia, że ich smak jest bardziej wyrazisty i naturalny, a kolor soczysty. W błyskawicznym czasie trafiają to przetwórni gdzie są zamrażane szokowo w specjalnych tunelach co pozwala na zachowanie maksymalnej wartości odżywczej. Sam proces zamrażania tylko w niewielki sposób zmienia ich wartość odżywczą. Blanszowanie, czyli sparzenie owoców i warzyw przed zamrożeniem, powoduje wprawdzie stratę zawartości witaminy C, jednak niezależnie od tych strat warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą – są bogate w witaminy i składniki mineralne, porównywalną do świeżych odpowiedników w sezonie.
Warto pamiętać, że wartość odżywcza mrożonek jest dużo wyższa niż świeżych warzyw na początku wiosny. Ich zaletą jest też to, że spożywać mogą je wszystkie osoby, zarówno dorosłe jak i dzieci, czy kobiety w ciąży czy karmiące, gdyż są wolne od związków przyspieszających rośnięcie.
W celu odzyskania figury po zimie na lunche do pracy możemy już zamiast pędzonej sałaty wybrać dania na bazie ryżu z warzywami lub samych warzyw do odgrzania w pracy w mikrofali. Mają zminimalizowaną zawartość tłuszczu i są akurat na jedną porcję.
Zobacz także: Nowalijki - jak je przyrządzać?