Tak pozbędziesz się ciągłej ochoty na coś słodkiego. Rozwiązanie może być prostsze niż myślisz
Przyczyną ciągłej ochoty na słodycze może być niedobór magnezu, a niekoniecznie stres czy apetyt. Ten składnik mineralny odgrywa ważną rolę w regulacji poziomu glukozy we krwi. Dowiedz się, jakie są inne przyczyny niedoboru magnezu oraz jak najlepiej uzupełnić ten pierwiastek, aby przestać się objadać słodkościami.

Ochota na słodycze może mieć wiele przyczyn, ale warto pamiętać, że jedną z nich bywa niedobór składników mineralnych. Uzupełnienie braków może pomóc poskromić apetyt na cukier.
Słodki alarm – to może być niedobór magnezu
Niedobór magnezu jest jedną z możliwych przyczyn częstej ochoty na cukier. Może powodować intensywne pragnienie zjedzenie ciasta, lodów czy czekolady. Zaniepokoić powinno zwłaszcza to, że chęć na słodkie powraca mimo próby jej zaspokojenia przekąską.
Magnez odgrywa ważną rolę w regulacji poziomu cukru i insuliny we krwi, dlatego gdy brakuje tego minerału, dochodzi do trudności w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy. Organizm poprzez domaganie się cukru próbuje naprawić „usterkę” i szybko dostarczyć sobie źródła energii.
Problem może nasilać się w określonych warunkach. Jedno z badań (publikacja w Journal of the American Dietetic Association) dowiodło, że kobiety z niedoborem magnezu wywołanym stresem miały większą ochotę na czekoladę w trakcie PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Ochota na słodkie to tylko jeden z możliwych symptomów braku magnezu. Każdy narząd w ciele, szczególnie serce, mięśnie i nerki, potrzebuje tego składnika, stąd jego niedobór może wywołać różnorodne objawy, głównie:
- skurcze mięśni,
- drżenie,
- uczucie zmęczenia,
- drętwienie,
- nudności,
- trudności w zasypianiu,
- kłopoty z koncentracją i pamięcią,
- kołatanie serca,
- osłabienie włosów i paznokci,
- drażliwość, nerwowość, lęk,
- obniżenie nastroju.
Dlaczego brakuje magnezu? Cukier to jedna z opcji
Niedobór magnezu dotyczy około 2% wszystkich ludzi, jednak w niektórych grupach jest częstszy (np. u osób chorujących na cukrzycę i nadużywających alkoholu). Co ciekawe, jedną z możliwych przyczyn niedoboru magnezu jest właśnie częste spożywanie cukru. Ten nawyk może osłabiać wchłanianie pierwiastka. Powstaje zatem mechanizm błędnego koła. Gdy poziom glukozy i insuliny jest podwyższony, nerki szybciej wydalają z organizmu magnez, a z kolei jego brak, jak już wspomniano, zwiększa apetyt na słodycze.
Jest więcej możliwych przyczyn nadmiernej utraty magnezu. Należą do nich:
- przewlekły stres,
- nadmierna potliwość (np. przy intensywnej aktywności fizycznej),
- długotrwała biegunka,
- wielomocz (np. przy cukrzycy, chorobie nerek),
- niektóre leki,
- choroby jelit,
- zapalenie trzustki,
- złe nawyki żywieniowe,
- spożywanie alkoholu,
- rozległe urazy, oparzenia.
Dlatego by wyleczyć niedobory, ważne jest ustalenie, co je spowodowało. Aby sprawdzić poziom magnezu, można wykonać proste badanie laboratoryjne na podstawie próbki krwi.
Jak uzupełnić magnez naturalnie?
Żeby uzupełnić niedobory magnezu, przede wszystkim powinniśmy wyeliminować możliwe przyczyny. Równie ważne jest naturalne wsparcie — dieta jest kluczowa. Produkty bogate w magnez, po które warto codziennie sięgać, to:
- kasza gryczana,
- płatki owsiane,
- ciemne pieczywo,
- ryby,
- sery, mleko, jaja,
- zielone warzywa, natka pietruszki,
- kakao,
- pestki dyni, słonecznika,
- migdały, orzechy brazylijskie,
- biała fasola.
Pełnowartościowa dieta, która dostarczy wszystkich niezbędnych składników, to klucz do opanowania cukrowego głodu. Więcej przeczytasz tutaj: Poznaj najlepsze źródła magnezu.
Czytaj także:
- Czym zastąpić cukier?
- Jak przestać jeść słodycze?
- Jak poradzić sobie z (nie)jedzeniem słodyczy na diecie?